Open House Praha 2019 má skvělý doprovodný program pro děti

Festival Open House baví i děti
Foto: Radka Wallerová
Sdílej na facebooku
10. května  2019 
 08:00

Již popáté se v Praze uskuteční víkendový festival Open House Praha, během kterého se otevřou brány 80 běžně nepřístupných budov a prostorů. Ani letos Open House Praha nezapomíná na rodiny s dětmi, pro které organizátoři připravili pestrý program. 

„Poznáváním budov, jejich architektury a příběhů se snažíme přitáhnout pozornost dětí k městské architektuře a veřejnému prostoru. Děti pomocí interaktivních úkolů, prohlídek a zážitkových her mohou s námi objevovat město,“ říká ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková.

O příštím víkendu 18. a 19. května 2019 si lidé mohou zdarma prohlédnout architektonicky cenné prostory historických paláců a reprezentativních vil, pokochat se moderními designovými kancelářskými prostory nebo si užít nezapomenutelné výhledy na město ze střech výškových budov. 

Novinky pro děti

Novinkou letošního ročníku je zážitková hra ArchitektuHra, díky které děti s rodiči nahlédnou do vybraných otevřených festivalových budov a při svém putování po městě vyluští i nejrůznější hádanky. Na hru není žádný účastnický poplatek, jen je třeba se zaregistrovat na www.pra-hra.cz

Pro všechny nadšence do lega bude připravena otevřená lego dílna v prostorách budovy CAMP (Centra pro architekturu a plánování hl. města Prahy). Vedle záplavy lego kostek různých velikostí zde bude vystaveno i několik obřích modelů staveb od profesionálních stavitelů lego výstavy českých památek – Czech RepuBrick. Lego dílna je otevřena celý festivalový víkend od 10 do 18 hodin a vstup je zdarma.

V šesti vybraných budovách navíc proběhnou speciální komentované prohlídky pro děti s listy pro malé architekty, díky kterým se děti zábavnou formou dozvědí zajímavé informace o konkrétní stavbě a její architektuře. Prohlídky se budou konat v těchto budovách: IPR Praha (sobota, neděle 10 a 15 hodin), kostel sv. Anny (neděle 14 a 16 hodin), Petschkův palác (sobota, neděle 10 a 15 hodin), Quadrio (sobota 14 a 16 hodin), Štencův dům (sobota 14 a 16 hodin) a Ústřední telekomunikační budova CETIN (neděle 14 a 16 hodin). Na prohlídky není třeba se dopředu registrovat. Prohlídky jsou určené pro děti od cca 5 let a vstup je zdarma.

Rodiče také dětem mohou zakoupit Architektoníček, tištěného kreativního průvodce městem, nebo Festivalový deník, do kterého mohou děti i jejich rodiče sbírat nálepky k vybraným budovám.

Informace o všech doprovodných programech pro děti, které se odehrají i na budovách, naleznou zájemci na webu akce Open House nebo ve festivalovém průvodci, který lze od 13. května 2019 koupit ve festivalovém infocentru na Malém náměstí 7 v Praze 1 (otevírací doba: pondělí–pátek 10–18 hodin, sobota–neděle 9–19 hodin).

Přidat se můžete k facebookové události: Open House Praha 2019 – dětem

Historie Open House

Koncept festivalu vznikl v Londýně v roce 1992 a od té doby se rozšířil do 46 měst po celém světě. Před šesti lety se i Praha stala součástí mezinárodní sítě Open House Worldwide a od roku 2015 otevírá široké veřejnosti více budov. Patronkou pražského festivalu je od prvního ročníku světoznámá architektka českého původu Eva Jiřičná, která stála u počátků londýnského festivalu Open House a byla jeho součástí téměř dvacet let. Organizátorem akce je stejnojmenná organizace Open House Praha, z. ú., která se vedle pořádání festivalu věnuje také celoročním aktivitám, a to včetně rozvoje vzdělávacích programů pro dobrovolníky, děti, mladé dospělé či lidi s handicapem.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku