Děti, čtěte! Festival představí to nejlepší z dětské literatury

Festival Děti, čtěte? se koná už tento týden v Praze a v Humpolci
Foto: http://detictete.cz/
Sdílej na facebooku
29. května  2019 
 08:00

Zeptejte se vlastních ratolestí: Děti, čtete? Ať už bude jejich odpověď jakákoli, zábavu najdou na literárně-dramatickém festivalu v Městské knihovně, Werichově vile na Kampě, ve Spolku na Malé Straně a pro letošek nově ve Vratislavově ulici mezi Náplavkou a Vyšehradem a v zóně pro umění 8smička v Humpolci. Tady všude poběží 30. května až 1. června festival nazvaný Děti, čtěte!  

Jubilejní 10. ročník mezinárodního literárně-dramatického festivalu Děti, čtete? proběhne již tradičně s návazností na Mezinárodní den dětí. Slavnostní zahájení festivalu se uskuteční 30. května v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí. Následující den se program rozroste do Werichovy vily na Kampě a Vratislavovy ulice pod Vyšehradem. Vše uzavře sobotní program ve Spolku občanů a přátel Malé strany a Hradčan na Malostranském náměstí a zóna pro umění 8smička v Humpolci. Vstup na veškeré akce je zdarma. Podrobný program najdete ZDE

Festival Děti, čtete? je přehlídkou toho nejlepšího, co se v tuzemské dětské literatuře za poslední rok odehrálo. Na festivalu se podílejí nakladatelství z celé republiky, jejichž společným jmenovatelem je produkce kvalitní dětské literatury. Jmenovitě se jedná o Albatros, Akropolis, Abramis, BaoBab, Běžíliška, Cattacan, Cesta domů, Host, Labyrint, Paseka, Pikola, Pop-Pap, Portál a Meander.

Autorská čtení a besedy i výtvarné dílny 

V programu festivalu se tak již tradičně objeví autorská čtení a besedy i výtvarné dílny grafiků a ilustrátorů. Se svým repertoárem se představí soubory Buchty a loutky a Divadlo dětem, ale i divadelní představení hraná samotnými dětmi v programu Čtenář na jevišti. Děti se na festivalu dále přímo podílí i soutěží onejlepší rukopis. Svými hlasy i letos rozhodnou, kterou knihu nakladatelstvíMeander vydá. Vítězem loňského ročníku byla kniha Velký úklid autorky Markéty Pilátové. Vše doprovodí putovní výstava nejlepších knižních ilustrací z katalogu Nejlepší knihy dětem.

Festival Děti, čtete? je jediným literárním festivalem pro děti u nás. Upozorňuje na velké téma – čtenářskou gramotnost dětí. Zrodil se před deseti lety ve snaze zprostředkovat dospělým a dětem společný zážitek čtení jako velkého dobrodružství a také proto, aby připomínal, že u nás stále vznikají kvalitní a inspirativní dětské knížky, které stojí za pozornost. Je výjimečný i tím, že zahrnuje velké množství žánrů, které se různými způsoby dotýkají knihy a ukazují dětem literaturu v celé její komplexnosti, jako základ, z něhož vycházejí další druhy umění. Nenásilnou a zábavnou formou podporuje u dětí chuť číst a v součinnosti s rodiči i okolím snahu udržet literaturu v jejich životě i do budoucna.

Pořádá nakladatelství Meander ve spolupráci s Knižní stezkou k dětem, z. s.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku