Týden čtení dětem už od soboty. Kam můžete s dětmi vyrazit?

V loňském roce se k Týdnu čtení dětem přihlásilo více než 150 škol, školek, knihoven, mateřských center, literárních kaváren a dalších organizací, včetně měst a obcí.
Foto: Týden čtení
Sdílej na facebooku
30. května  2019 
 06:00

Věnujte dětem čas, sdílejte s nimi emoce. Tohle chtějí vzkázat rodičům pořadatelé Týdne čtení dětem, který proběhne první červnový týden. V loňském roce se k akci přihlásilo více než 150 škol, školek, knihoven, mateřských center, literárních kaváren a dalších organizací, včetně měst a obcí. Organizace uspořádaly přes 200 jednotlivých akcí, kterých se zúčastnilo téměř 10 000 dětí. Letos to bude nejspíše stejné. 

Devátá edice tradičního celostátního svátku dětí a literatury začne slavnostní inaugurací v Plzni. Plzeňské školáky čeká v pondělí 3. června 2019 pestrý kulturní program v dopoledních hodinách v prostoru Klempírny v industriální oblasti DEPO2015.

V týdnu od 1. do 7. června proběhnou napříč republikou desítky čtení pro děti, setkávání s autory, výstavy, besedy či jiné mezigenerační aktivity ve školách, školkách, knihovnách, kavárnách, v obcích a městech. Cílem projektu je motivovat rodiče, aby svým dětem hlasitě předčítali, aby s nimi sdíleli čas, prostor a emoce.

Vše, co jste nevěděli o stromech. A bude vás to bavit!

Vše, co jste nevěděli o stromech. A bude vás to bavit!

Až dočtete tuhle knihu, už se na stromy nikdy nebudete dívat stejně jako dříve. Protože toho o nich budete hodně vědět. Troufáme si říci, že ačkoli…celý článek

„Ne vždy si uvědomujeme, jak negativní vliv na dětskou duši má přebytek virtuálních vjemů. Děti i mladí lidé, kteří tráví většinu volného času na počítači bez interakce s dospělým člověkem, zaměňují virtuální a mediální svět za ten skutečný. Chybí jim pak zdravý úsudek, přijímají špatná rozhodnutí a mají potíže v navazování zdravých, dlouhodobých vztahů. Předčítání či čtení, povídání a trávení společných chvil v rodině či venku s kamarády jsou jedny z nejdůležitějších věcí v životě dětí,“ říká ředitelka Celé Česko čte dětem Eva Katrušáková.

V roli moderátora se na zahájení představí herec a moderátor Honza Adámek, kterého znají téměř všechny děti z televizní soutěže AZ Kvíz Junior. „Čtení dětem podněcuje jejich přirozenou zvídavost a soutěživost. Proto se mimo jiné děti mohou těšit na Kvízování s Honzou, kdy si společně zasoutěžíme,“ říká moderátor.

Na tohle se můžete těšit

V obou dopoledních programech (od 9.00 hod. a od 11.00 hod.) si pozve Honza na jeviště autorku knížek pro děti Marku Míkovou, známou také jako princezna z pohádky Jak se budí princezny. Zazpívat a také přečíst vtipné básničky přijde vítězka pěvecké soutěže SuperStar 2018 Tereza Mašková. Na závěr programu pro mladší děti se pak představí Divadlo Damdam a na starší děti se budou těšit skvělí plzeňští herci a hudebníci z dua Dubnička a Lahoda, kteří je naučí skládat písně. Všichni malí hosté si domů odnesou krásnou novou knížku z nakladatelství Albatros, Mladá fronta nebo HOST. 

V loňském roce se k Týdnu čtení dětem přihlásilo více než 150 škol, školek, knihoven, mateřských center, literárních kaváren a dalších organizací, včetně měst a obcí. Organizace uspořádaly přes 200 jednotlivých akcí, kterých se zúčastnilo téměř 10 000 dětí. Desítky dalších setkání, čtení, besed, výstav a soutěží, které nebyly on-line registrovány, si nenechaly ujít tisíce dětí spolu s rodiči a veřejností.

Všechny kulturní akce, které budou v rámci Týdne čtení dětem probíhat na mnoha místech po celé zemi, najdete na webu www.celeceskoctedetem.cz, kde se průběžně zobrazují na interaktivní mapě republiky. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku