Vyzkoušeli jsme koloběžky: Jak se jezdilo dětem a jak rodičům?

Koloběžky se u dětí těší velké oblibě, zvládnou je už od čtyř pěti let
Foto: Archiv
Sdílej na facebooku
24. září  2019 
 06:00

Osmiletý syn si už před časem oblíbil jízdu na koloběžce. Běžně na ní jezdí do školy či na skauta, bereme ji, i když vyrážíme do města. Teď však máme problém  - vlastní koloběžku s malými koly a od té doby, co vyzkoušel model firmy Kostka s koly velkými, už na té své moc jezdit nechce. Jelikož jsme je vyzkoušeli i my dospělí, celkem ho chápu. 

První dojem ze setkání s koloběžkou s velkými koly? Že je vážně velká - měla jsem model Max Twenty s dvacetiipalcovými koly - a že to asi nezvládnu. Ale stačilo překonat první obavy, nastoupit a odrazit se. Není to zase tak těžké a vzhledem k tomu, že nesedíte nikde ve výšce, není třeba se bát, i když si nejste zprvu dvakrát jistí. 

Také můj muž se na koloběžku díval zprvu s nedůvěrou. Nicméně hned ten první den, co jsme si je půjčili, navečer pravil, že ji tedy půjde vyzkoušet. Za zhruba půlhodiny mi posílal nadšenou zprávu s fotkou místa, kam až na skládacím modelu Tour Max Fold dojel. 

Testoval skládací model Kostka s vážně velkými koly, který se mimo jiné hodí i na výlety do přírody po ne zcela dokonalých cestách. Já jsem měla o něco menší koloběžku, ale výlety na polních cestách kolem řeky zvládala taky. S oběma jsme tu tam škrtli o cestu, ale jak už víme, čím nižší stupátko, tím lepší jízda a trocha odřenin zespoda ke koloběžce k tomu patří. 

Z redakčního testování
Z redakčního testování
Autor: Supermámy/Radka Wallerová
Děti - osmiletý syn a čtyřletá dcera - zkoušely dětské modely. Dcera je na svůj věk spíše menší a i ta nejmenší koloběžka Kostka naní byla trochu velká, takže si na ni ještě nemohla pořádně zajezdit, ale dovedu si představit, že trochu urostlejší čtyřletí nebo pětiletí předškoláci už s tím nebudou mít problém a třeba model Kostka Rebel Max Kid pro ně je jako dělaný. 

Přešlapávání chce cvik, ale vyplatí se

Osmiletý syn si koloběžku vyloženě užíval - jakmile ji uviděl, pustil se na ní z kopce od našeho domu, takže ze všeho nejdřív jsme trénovali, jak se na tomhle stroj brzdí. Z malého modelu je zvyklý brzdit nohou, tady se nicméně rychle přeučil na spolehlivou ruční brzdu

Na koloběžce Kostka Street Kid Bartoloměj jezdil jak u nás na vsi, tak po Praze a z naší rodiny si ji rozhodně užil nejvíc. Proto uvažujeme o tom, že mu nějaký takový model počítáme místo jeho malé a přece jen ne tak pohodlné a bezpečné koloběžky, aby na něm mohl jezdit i do školy. A časem další pro dceru. My rodiče bychom koloběžky asi tak často nevyužili, ale rozhodně si je chceme čas od času půjčit

Všichni jsme měli trochu problém s nácvikem správného stylu jízdy tak, abychom při něm střídali nohy. Ale nemožné to nebylo, ačkoli já sama rozhodně nejsem člověk oplývající skvělou koordinací pohybů. Osmiletý syn nebyl moc ochotný se to učit, ale řekla bych, že nakonec taky pochopil, že na delší a rychlejší cesty je správné střídání obou nohou zkrátka pohodlnější. 

Vejde se nám do auta? A co koloběžky a vlak? 

Máme relativně velké auto, ale rozhodně jsme se do něj nevešli - pokud jsme naložili všechny čtyři koloběžky, vešel se řidič, spolujezdec, ale nejvýše jedno dítě, protože ostatní sedačky bylo třeba sklopit. A to i když jedna z dospělých koloběžek byla skládací.

Zase tak velké minus to není, s koly by to samozřejmě bylo stejné a stačilo vymýšlet vyjížďky tak, abychom se bez auta obešli. Pokud byste chtěli koloběžky na autě vozit, jde k tomu použít nosič podobně jako na kola

Často jezdíme vlakem a tak jsme ho využili i na cesty s koloběžkami. Překvapilo nás, že průvodčí, alespoň i v pražské příměstské dopravě, nechtěli za koloběžku zaplatit, na rozdíl od kol. Vysvětlení? Nemají na to kolonku. 

To je podoba! Děti, které vypadají až neuvěřitelně stejně jako jejich rodiče

To je podoba! Děti, které vypadají až neuvěřitelně stejně jako jejich rodiče

Debaty o tom, kdo komu je podobný, se nevyhýbají žádné rodině. Někteří lidé si v tom vyloženě libují. Málokdo si je však podobný tak jako tyto dvojice…celý článek

Malá dceřina koloběžka je mnohem pomalejší a méně bezpečná
Malá dceřina koloběžka je mnohem pomalejší a méně bezpečná
Autor: Supermámy/Radka Wallerová
Nevím, jak v jiných městech, ale v pražské MHD je provoz kol a koloběžek omezený - bez bav s nimi smíte do metra, ale do autobusů vůbec a do tramvají jen ve vybrané denní hodiny mimo špičku a pozor, pouze do kopce. Pokud chcete koloběžky častěji vozit autem, vlaky nebo třeba MHD, určitě má smysl zvolit skládací verze

Pohyb po městě nepředstavoval problém, jen se vyplatí vyhýbat se místům, kde jsou davy, ale to platí i o kolech nebo třeba koloběžkách s malými koly.  

A samozřejmě, děti, ale pokud možno i dospělí by měli na koloběžku mít helmu úplně stejně jako na kole. Je sice pravda, že na koloběžce se nejezdí tak rychle jako na kole, ale například pád hlavou na obrubník může být nebezpečný i při nízké rychlosti.  

VIDEO: Jak vybrat bezpečnou a padnoucí helmu pro děti na kolo či koloběžku

Video se připravuje ...
Jak vybrat bezpečnou a padnoucí helmu pro děti na kolo • VIDEO: 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku