Diamantový les zvládnou i předškoláci, potěší je Kniha o noci i deštný les

Rodinná hra Diamantový les se povedla
Foto: Dino Toys
Sdílej na facebooku
31. října  2019 
 11:11

Máme teď doma novou zábavu. Večery trávíme hledáním diamantů v hlubokém lese. Tedy ne přímo my, pátrají po nich trpaslíci v rámci novinky Diamantový les od firmy Dino Toys. Nemají to ale úplně lehké, protože musí jít přes skály i bažiny, a ještě jim to komplikují zlomyslní rarášci. Tahle deskovka se vážně povedla, a když autoři tvrdí, že je pro děti od pěti, nelžou. 

Diamantový les si mohou zahrát dva až čtyři hráči, což z ní činí ideální rodinnou záležitost. Každý hraje za trpaslíka, jehož cílem je posbírat všechny diamanty a dostat se ven z lesa. V běžné verzi hry jsou čtyři, v té lehčí – tu pro začátek zvláště s menšími dětmi doporučujeme – tři. Novinka od Dino Toys patří mezi deskovky, ačkoli nemá klasický herní plán. Ten si sestavíte sami z kartiček, přičemž v lehčí verzi jich v souladu s návodem použijete méně a některé vynecháte. Díky tomu je cesta lesem pokaždé jiná. 

Každá kartička má nějakou funkci, ve hře do jisté míry rozhoduje, naštěstí její vliv není zásadní, důležitější jsou taktika a paměť. Protože většina kartiček se obrací jen na samotný tah, pak se zase vrací obrázkem dolů. 

A zase ten rarášek! 

Hra je určená pro děti od pěti let výše, my ji hrajeme s osmiletým synem a čtyřletou dcerou. Syn bez potíží zvládá i těžší verzi, dcera si vystačí s lehčí. Taktika jí ještě moc nejde, ale i tak si cestu diamantovým lesem užívá. 

Když doma začínáme hrát nějakou novou deskovou hru, vždycky trnu, že nepochopím pravidla, a první pohled do nich mé obavy většinou potvrzuje. U Diamantového lesa to tak naštěstí nebylo, hra je snadno pochopitelná a zároveň všechno vysvětlí spoluhráčům, včetně dětí. Pravidla jsou přitom poměrně obsáhlá a chvíli vám potrvá, než si zapamatujete, co která kartička znamená a kdy a jak používat hrací kostky. Není proto na škodu si prvních pár kol dát s návodem při ruce. Zvláště když takoví rarášci způsobují hned několik různých věcí. 

Diamantový les je pro děti od pěti let a lehčí verzi rozhodně zvládnou, s nápovědou i tu těžší
Diamantový les je pro děti od pěti let a lehčí verzi rozhodně zvládnou, s nápovědou i tu těžší
Autor: Supermámy.cz
O úspěchu her rozhodují nejen dobře vymyšlená pravidla a vůbec celková hratelnost, ale také vzhled hry a bytelnost jejího provedení. V tomto směru si Diamantový les taky vede velice dobře: tmavě modrá jako dominantní barva deskovce sluší, kostky jsou dřevěné, krabice i hrací kartičky z bytelného kartonu.

Stejně jako trpaslíci, vybavení navíc plastovými stojánky – tady je dobré dávat pozor, abyste je neztratili, protože bez nich figurky nebudou stát, stání ale pro hru potřebujete. Plastových diamantů různých barev i papírových žetonků vybavení je dost a šly by případně nahradit, ale bylo by to škoda. Zvláště děti mají malé barevné krystalky v oblibě. 

Co se děje v továrně, když se zhasne? 

Až najdete v hlubokém lese všechny diamanty, můžete si udržet trochu noční náladu díky Knize o noci, kterou vydalo nakladatelství Svojtka. U nás doma slaví taky velký úspěch, přestože nenabízí například svítící obrázky. O to více v ní ale najdete detailů. 

Kniha o noci ukáže dětem dobu, kdy spí, z úplně jiných úhlů pohledu
Kniha o noci ukáže dětem dobu, kdy spí, z úplně jiných úhlů pohledu
Autor: Svojtka & Co.
Vaše děti se už určitě alespoň jednou zeptaly, co se vlastně v noci děje, když ony spí. A vy jim nejspíš "z voleje" dokážete říci, jak to vypadá ve městě nebo třeba v lese, ale knížka ukazuje i jiná prostředí, která by vás třeba hned nenapadla.

Ať už je to továrna na auta, přístav, vesmír nebo třeba australská divočina... Protože třeba právě ta v noci vypadá úplně jinak než les za humny. Nemluvě o noci daleko na severu za polárním kruhem, kde má noc skoro půl roku v kuse. 

Jak to vypadá v noci pod hladinou, v lese nebo na obloze? Kniha o noci vám to ukáže:

Čtyřletá dcera si oblíbila i nedávno vydanou knihu V deštném lese, rovněž provenience nakladatelství Svojtka. Pro školní děti už je příliš jednoduchá, pro předškoláky svou mírou detailu a pojetím ilustrací ideální. A vy sami si zopakujete třeba patra deštného lesa – asi jste to kdysi brali ve škole, ale s dětmi to objevíte znovu jako spoustu dalších poznatků. 

Malý průzkumník: V deštném lese
Malý průzkumník: V deštném lese
Autor: Svojtka & Co.
Víte, jak vypadá květ raflézie? Víte, že strašně, ale strašně zapáchá? Tušíte, jak vysoký květ má zmijovec titánský, díky čemu dokáže kapustňák uniknout krokodýlům a co vlastně znamená "orangutan"? Pod okénky téhle knížky se skrývá i spousta dalších tajemství. 

My rodiče oceňujeme i nenápadnou ekologickou agitaci včetně tipů, co mohou dělat pro planetu samy děti. 

Co všechno se děje v deštném lese? Podívejte se do téhle knížky:

Nakladatelství Svojtka&Co. má v nabídce i další knihy pro děti, které zajímají tituly podobného ražení, jako je V deštném lese.  Podívejte se například na to, co vychází v edici Malý průzkumník: Dinosauři, Vesmír nebo Moje úžasné tělo... Všechny jsou skvělé pro děti plus minus od tří let. 

Malý přírodovědec v zimě
Malý přírodovědec v zimě
Autor: Svojtka & Co.
Povedená je také příručka Malý přírodovědec, přičemž zanedlouho má vyjít Malý přírodovědec v zimě – opět se spoustou úkolů a aktivit. Doporučit se dají školním dětem od osmi let výše, ale velcí nadšenci pro přírodu je zvládnou i dříve. 

Druhý díl Malého přírodovědce – vyjít by měl v listopadu – představí dětem krajinu v zimním kabátě. Budou zjišťovat, jak se chovají zvířata v tomto ročním období, a opět budou moci zaznamenávat své objevy.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku