10 důvodů, proč jsou páry s dětmi ve skutečnosti šťastnější než páry bez dětí

  • 10 důvodů, proč jsou páry s dětmi ve skutečnosti šťastnější než páry bez dětí
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    25. prosince  2019 
     06:00

    Možná se domníváte, že když nemáte děti, jste mnohem svobodnější, a tak nějak si to víc užíváte. Ovšem jsou bezdětné páry šťastnější? Podle odborníků jsou páry s dětmi ve finále mnohem spokojenější, přestože bezdětné mají méně finančních omezení, méně povinností a více času jeden pro druhého. Proč?

    Neumím si představit rodinný život bez našich tří dětí. I když už jsou velké, pořád mám pocit, že s nimi je doma tak nějak veseleji a šťastněji. Jaké další důvody vedou k tomu, že jsou manželské páry s dětmi ve skutečnosti více šťastné?

  • Páry s dětmi mají fantazii

    Autor: iStock

     

    „Zatímco páry bez dětí mohou cestovat po světě bez plen a kočárků v závěsu, páry s dětmi mohou zase naslouchat snům svých dětí a plnit je. Spolu s nimi mohou létat na vzdálené planety, setkávat se s přátelskými dinosaury a mluvit s postavami v jazycích velmi odlišných od jazyků, které slyší v každodenním reálném světě. Mít děti je skvělý způsob, jak být součástí většího vesmíru plného svobody – světa snů a fantazie,“ říká psycholožka Mary Alice Long.

     

  • Páry s dětmi se často ušpiní, přesto jim to nevadí

    Autor: iStock

     

    „Páry bez dětí si mohou dovolit koupit nejnovější módní výstřelky, každý rok nové auto a jezdit na drahou dovolenou. Páry s dětmi mohou být špinavé a taky skoro pořád jsou. Ať už si s dětmi malují prsty vodovkami, kopou díru do země plnou bahna od deště – mít děti je skvělý způsob, jak se v okamžiku hry vrátit k základům a obyčejnému nadšení,“ říká Mary Alice Long.

  • Páry s dětmi se více vracejí do dětství

    Autor: iStock

     

    „Páry bez dětí mohou budovat kariéru, úspěch a slávu. Páry s dětmi si často díky svým vlastním dětem pamatují, s čím si jako děti hrály. Mnohokrát jim takové hraní poskytuje vodítko k tomu, jak vytvářet život, který v současnosti žijí, a to jak osobně, tak profesionálně. Mít děti je skvělý způsob, jak se ponořit do hry a najít způsob, jak přivést hravého ducha do života,“ domnívá se psycholožka Mary Alice Long.

     

  • Páry s dětmi sdílejí příběhy se svými dětmi

    Autor: istock

     

    „Páry bez dětí se mohou zaměřit na intelektuální a osobní rozvoj tím, že se učí ve své profesi. Páry s dětmi transformují svůj vlastní život a životy svých dětí prostřednictvím lásky a hodnot, které jim předávají a které slouží lepšímu prospěchu: od čtení příběhů před spaním po sdílení rodinných příběhů. Mít děti je skvělý způsob, jak sdílet životní lekce, které jsou klíčem k budoucnosti,“ říká Mary Alice Long.

  • Páry s dětmi komunikují

    Autor: istock

     

    „Páry, které se snaží vybudovat láskyplný a pečující vztah se svými dětmi, mají lepší vzájemnou komunikaci a pozitivnější pohled na život. Rodiče, kteří se snadno spojí s pocity a potřebami svých dětí, jsou rodiče, kteří jsou lépe spojeni se svými vlastními vztahy. Díky dětem rodiče neustále rozvíjejí a posilují svou sociální inteligenci, která zase poskytuje dětem efektivní komunikační model a pomáhá jim stát se sociálně inteligentními dospělými, kteří uspějí ve společnosti,“ říká psycholožka Cristina Wood.

     

  • Páry s dětmi pravidelně zažívají skutečné štěstí

    Autor: istock

     

    „Výzkum je jasný: štěstí neznamená, že budete mít pro sebe více volného času nebo více peněz. Jde o to, jak využijete svůj konkrétní talent ke zlepšení života někoho jiného. Každý den rodiče zažívají radost z toho, jak vidí své děti vyrůstat,“ domnívá se psychoterapeutka a rodinná poradkyně Pat Love.

  • Páry s dětmi sdílejí ty největší vášně

    Autor: istock

     

    „Nejjednodušší a nejmocnější způsob, jak si pár může zlepšit svůj vztah, je sdílet aktivitu, která je vášnivá pro oba. Vychovávat děti společně, sledovat je, učit je způsobům života, užívat si s nimi jejich činnosti, milovat je a prožívat s nimi chvíle nadšení, to vše vytváří silné vztahové pouto, které se nedá nikde jinde získat,“ tvrdí Pat Love.

     

  • Odměny dostáváte denně, ne čtvrtletně

    Autor: istock

     

    „Pohled na tvář vašeho dítěte, když spí, radost z vítězství jeho týmu ve škole, radost, když přijde domů, objetí nebo polibek, hrdost, kterou cítíte, když vaše dcera získá cenu za cokoli, vzpomínky, které každý den získáváte, s vámi zůstávají celý život. Je to každodenní odměna,“ tvrdí psycholožka Pat Love.

  • Mít děti vás nutí, abyste si vážili více času, který strávíte sami dva

    Autor: iStock

     

    „Děti berou rodičům hodně času. V běžný den to je dokonce většina volného času. Kvůli téhle náročné poptávce se čas, který strávíte společně jen sami dva, stává mnohem vzácnějším a drahocennějším. Vychutnáváte si každý okamžik v ložnici. A je tu navíc bonus ukázat vašim dětem, jak vypadá zdravý vztah. Jít příkladem je stále to nejlepší, co můžete dětem dát!“ (Pat Love)

     

  • Děti zabraňují tomu, abyste se ve vztahu nudili

    Autor: istock

     

    „Nuda ve vztahu je realita, ale zřídka k tomu dochází v rodinách s dětmi. Všichni se totiž baví, poskytují si vzájemně obohacení. Děti přinášejí do vašeho života každý den nové a nové nápady. S dětmi se rozhodně nebudete nikdy nudit.“ (Pat Love)

     

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku