Jak naučit dítě bruslit? Hlavně nezačínejte moc brzy!

  • Jak naučit dítě bruslit? Hlavně nezačínejte moc brzy!
    Už jste tuhle zimu stáli na bruslích?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    5. prosince  2018 
     07:00

    Rybníky a řeky sice zamrzají jen výjimečně, ale příležitostí k bruslení spíše přibývá, protože kluziště vznikají i na náměstích nebo u obchodních center. O důvod víc, aby se to vaše dítě na bruslích také naučilo. Mimochodem – podobně jako můžete poslat dítě do lyžařské školy, existují i kurzy jízdy na bruslích, kde potomka naučí jezdit bezpečně, a ještě ušetří vaše záda. 

    I vaše dítě se může naučit bruslit, a to poměrně rychle. Jak to však udělat, aby to nejen zvládlo, ale aby ho to zároveň bavilo a nenaučilo se žádným bruslařským zlozvykům? Kdy s bruslením na ledě začít, jaké brusle pořídit a co dítěti obléci? 

  • Nezačínejte moc brzy

    Takhle to může vypadat ve školce bruslení
    Takhle to může vypadat ve školce bruslení
    Autor: Monkey Gym

    S výukou bruslení je optimální začít v předškolním věku, a to mezi 4. a 6. rokem, kdy už je kotník zpevněný. „Správné načasování prvních krůčků na bruslích se odvíjí od fyzické zdatnosti dítěte, nemá-li ale dítě dostatečně zpevněné svaly a vazy v kotníku, je dobré s výukou chvíli počkat. Musíme dát totiž pozor na nebezpečné přetěžování kloubů a páteře, protože vývoj kostry není v tomto věku ještě ukončen. Dohlédnout musíme i na správné držení těla. A určitě bych ráda připomněla, že děti bychom neměli do bruslení nutit, musí to chtít zkusit samy. To ostatně platí u všech pohybových aktivit – sport má děti hlavně bavit,“ připomíná Kristýna Přibylová z pražského dětského pohybového centra Monkey´s Gym, jehož zkušení instruktoři budou – jako už tradičně – letos opět po celou zimu učit děti bruslit na střeše Galerie Harfa a nově také na lední ploše před Obchodním centrem Šestka.

  • Na oblečení hodně záleží

    Už jste tuhle zimu stáli na bruslích?
    Už jste tuhle zimu stáli na bruslích?
    Autor: istock.cz

    Při bruslení bychom neměli podcenit výběr oblečení. Dítě se bude potit a při pádech, bez kterých se začátky určitě neobejdou, se bude víc „válet“ po ledu než stát na nohou. Proto musí být oblečení nepromokavé, odvádějící vlhkost od těla a s tepelnou izolací. Také rukavice musí být pevné a nepromokavé. Zároveň je třeba vybrat oblečení, které umožní malému bruslaři pohodlný pohyb.

    „Na rozdíl od in-line bruslení není nutné, aby děti měly chrániče kolen či loktů. Pády na led jsou tlumené zimním oblečením, a navíc nejsou tak bolestivé jako pád na asfalt při in-line bruslení. Naprostou nutností je však lyžařská helma (ne cyklistická!), pod kterou mohou menší děti mít tenkou čepici nebo kuklu,“ říká Kristýna Přibylová.

  • K čemu je dobrá hrazdička?

    Hrazdička na první bruslařské pokusy
    Hrazdička na první bruslařské pokusy
    Autor: istock.cz

    První pokusy na ledních bruslích by měly vždy probíhat za podpory k tomu určené hrazdičky. Jedná se o plastovou nebo kovovou podporu, která dětem usnadní vstup na led a koordinaci pohybů v počátcích výuky. Bez této pomůcky dítka po vstupu na led opakovaně padají, velmi těžko se jim vstává a další výuce se pak kvůli úvodním negativním zkušenostem brání. Hrazdička je v tomto ohledu nezbytnou učební pomůckou.

  • Brusle by měly perfektně padnout

    Už jste tuhle zimu stáli na bruslích?
    Už jste tuhle zimu stáli na bruslích?
    Autor: istock.cz

    „Ponožky volte určitě vysoké, ale ne příliš silné, aby dítě neztrácelo cit v noze. Samozřejmě nejdůležitější jsou brusle, které by měly perfektně padnout – bota musí odpovídat velikosti nohy dítěte, měla by pevně sedět v patě a kotnících, prsty mohou být volnější. Nekupujte zbytečně větší velikost bruslí – dětem by se špatně ovládaly a zakopávaly by o volnou špičku. Dbejte i na správné zašněrování – ve špičce boty příliš neutahujte, zato je pevněji zašněrujte v nártní části a nahoře pak opět volněji,“ radí Kristýna Přibylová s tím, že broušení bruslí je vždy lepší přenechat profesionálům. A také je třeba nezapomenout na to, že boty by měly po každém bruslení dobře vyschnout.

  • Využijte kurzů s lektorem, pokud máte možnost

    Takhle to může vypadat ve školce bruslení
    Takhle to může vypadat ve školce bruslení
    Autor: Monkey Gym

    Pokud máte ve svém okolí příležitost, určitě svěřte své děti do rukou odborníků. Při výuce je totiž potřeba vedle zkušeností i hodně trpělivosti a vysvětlování. Dítě s „cizím“ člověkem a v kolektivu lépe spolupracuje, je přístupnější. Lektoři kvalitních kurzů bruslení jsou vyškolení a postupují podle odborné metodiky. Cílem kurzu je provést děti prvními krůčky na bruslích. Ukázat jim základy pohybu, dodat jim sebevědomí při nové činnosti, společně je naučit úplné základy tak, aby mohly následně s rodiči nebo v rámci volného bruslení již samy zkoušet jízdu na bruslích.

  • Bruslení jako hra

    Takhle to může vypadat ve školce bruslení
    Takhle to může vypadat ve školce bruslení
    Autor: Monkey Gym

    „Naším cílem je, aby si děti jakýkoliv pohyb zamilovaly, proto jsou kurzy vedeny zábavnou formou. Ke každému malému bruslaři přistupujeme individuálně, bereme ohled na jeho pohybové možnosti a do ničeho ho nenutíme. Máme k dispozici hrazdičky, děti tak při prvních krůčcích získají jistotu a zbaví se strachu z neznámého pohybu. A ledovou plochu mají jen samy pro sebe, takže nehrozí například riziko srážky s neopatrným rozjetým hokejistou, jak se často stává na zimních stadionech. Naše propracovaná metodika obsahuje různé hry a soutěže, děti baví honičky, hra na rybáře a rybičky, štafety, jízda ve vláčku. Během výuky je stále podporujeme v jejich pokrocích a chválíme je. A děti jsou nadšené, když pak se svými rodiči vyjedou o víkendu bruslit a užívají si tuhle báječnou zimní aktivitu společně,“ uzavírá Kristýna Přibylová.

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku