Hraní počítačových her jako sport? Ano! Co by o tom měli rodiče vědět?

  • Hraní počítačových her jako sport? Ano! Co by o tom měli rodiče vědět?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    12. července  2019 
     06:00

    Kde jsou ty časy, kdy počítačové hry byly jen o zábavě a paření až do rána. Dnes už se mezi sebou utkávají profi hráči a svádějí bitvy ve virtuálních světech Counter Strike, League of Legends, Fortnite Battle Royale, ESL Rainbow Six nebo HeartStone. Že nemáte ani potuchy, o čem je řeč? Tyhle počítačové hry patří k těm nejpopulárnějším na světě a hraje se v nich i o hodně velké peníze!

    Dávno už neplatí, že ten, kdo hraje na počítači, musí být bledý, vyhublý a energy drinky nabušený teenager, kterého ráno taháte z postele násilím. Hraní počítačových her se už totiž řadí mezi progaming, neboli elektronický sport! A ti, kdo hrají počítačové hry skutečně vážně, musí dodržovat určitá pravidla. Jíst zdravě, dostatečně spát a taky se hýbat. Jedině tak mohou být profi hráči skutečně efektivní. Hraje váš patnáctiletý teenager počítačové hry a tvrdí, že se tím bude jednou živit? Nesmějte se mu, může mít pravdu! Co byste tedy měli o progamingu nebo e-sportu vědět?

     

  • E-sport zažívá v současnosti boom

    Autor: iStock

     

    Když mi poprvé náš nejmladší syn řekl, že se jednou bude hraním počítačových her živit, manžel si ťukal na čelo a já se potutelně smála. Nějak jsem si to neuměla představit. Před několika týdny se zúčastnil mistrovství, kde mezi sebou soutěžily stovky nadšených hráčů. Sledovaly je další tisíce u monitorů computerů. A já se dívala taky! Náš syn v dresu týmu hry Tom Clancy´S Rainbow Six: Siege, se jménem a číslem. Tak trochu neuvěřitelné.

    Jejich tým sponzorovala firma na informační technologie, zaplatila jim vstupné, hotel, jídlo a dresy. Kdyby vyhráli, mohli by získat kolem třiceti tisíc. Takzvaný e-sport je sportovní soutěžení hráčů počítačových her a soutěží se formou hry pro více hráčů v různých turnajích a ligových soutěžích, které mají stanovená pravidla. Dnes zažívá tohle klání obrovský boom.

     

  • Budoucí olympijská disciplína

    Autor: iStock

     

    Věděli jste, že Jižní Korea má dokonce své ministerstvo pro e-sport? A zdá se, že se můžeme velmi brzo těšit na to, že progaming bude i součástí olympijských her v roce 2024. Tak nějak si to nedokážu představit, že bude hraní počítačových her považováno za sportovní disciplínu. V řadě zemí zažívá egaming velký vzestup, řeší se i na státní úrovni a zapojují se i sponzoři, kteří nepatří přímo k herním informačním technologiím, třeba Audi nebo Visa či Amazon. A že je o počítačové hry a jejich sledování velký zájem, o tom svědčí to, kolik lidí je sleduje. Finále turnaje League of Legends vidělo stejně tolik diváků, kolik v USA sledovalo Super Bowl. No, asi si budeme muset zvykat. Jiná doba.

     

  • Jak pochopit hrajícího teenagera?

    Patnáctiletý hráč K.
    Patnáctiletý hráč K.
    Autor: archiv autorky

     

    Náš syn začal hrát nejdříve Minecraft, potom FIFA (fotbalová počítačová hra) a později Counter Strike. Měl stanovený čas, po který může hrát, aby se pořádně vyspal a ve škole nedřímal. Někdy to byl boj, ale jinak to nešlo. Teď je mu 15 a před půlrokem přešel k profi týmu v multiplayerové hře (týmové) Rainbow Six Siege. Jde o hru, v níž pětičlenný tým bojuje proti teroristům a podle odborníků na hry jde asi o jedinou aktuální hru, v níž se skutečně věrně imituje skutečná válka s terorem. Všichni členové musí spolupracovat a při hře spolu mluví přes mikrofon. Někdy je to docela síla, protože jejich pokyny bývají poměrně hlasité. 

     

    Než se stal syn členem tohoto týmu, hrál hru on-line i se zahraničními blázny, díky čemuž má naprosto fantastickou angličtinu. Nejdřív jsem nebyla nadšená, protože ve hře se přece jen střílí, ale díky tomu, že zásahové jednotky tady bojují proti terorismu, aspoň něco se syn dozví i o tomto ožehavém tématu. Když hraje, nemůže přestat. Když tedy řeknete "pojď se najíst", nemůže vstát a odejít z boje. Pokud by to udělal, jeho tým by prohrál a teroristé by zvítězili. Jakmile tedy začne dítě hrát, zkuste akceptovat, že jeden takový match může trvat hodinu, někdy déle, když dojde k prodloužení. Asi tak. Nejdřív večeře, pak ať si hraje. Nebo mu dát k nosu aspoň ovoce a pití. Předem stanovit pravidla, zvláště když je mu "jen" patnáct a chodí do školy. Minimálně osm hodin spánku a žádné lhaní. Sledovat, zda vnímá taky svět venku, stýká se s kamarády a žije i reálný život.

     

     

  • Budeme mít doma profi hráče?

    Autor: iStock

     

    To samozřejmě nevím, teď skončil devátou třídu a věřím, že aspoň odmaturuje. Vedle počítačových her hraje i reálný fotbal, kdy chodí kopat do mičudy, aby se prý udržoval ve fyzické kondici. Když hraje zápas na počítači, členové týmu, kteří jsou vesměs mnohem starší a dospělí, dají pokyn, že je přestávka, a všichni se musí jít ven projít na vzduch. Dnes už i u nás na e-sportovní scéně existují hráči, kteří se hraním počítačových her živí. Nevydělají si sice tolik jako na Západě (elitní hráči berou kolem 8 tisíc eur), ale třicet tisíc korun vydělat můžou.

     

    Dostat se do evropské ligy je super, ale je to taky o štěstí. Jen vím, že život hráče počítačových her je stejně jako v běžném sportu o nervech, stresu, slzách štěstí i smutku. Nadáváte na syna, že sedí pořád u počítače? Možná hraje právě nějakou hru, se kterou možná jednou bude soutěžit na olympiádě. A ať se vám to líbí nebo ne, musíte s tím počítat. Zkuste to akceptovat. Já jsem na syna pyšná. Má talent, má vůli, je pilný a hraní ho učí maximální koncentraci. Bude se mu to v životě hodit. I když by si měl dávat pozor, podle odborníků profesionální hráči zažívají kolem dvacítky syndrom vyhoření. I proto mají elitní týmy kolem sebe i psychology. 

     

     

     

/
Autor: Ivana Ašenbrenerová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku