10 způsobů, jak projevit svým dětem lásku každý den. Znáte je taky?

  • 10 způsobů, jak projevit svým dětem lásku každý den. Znáte je taky?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    29. srpna  2018 
     06:00

    Co jako rodiče ze všeho nejvíc chceme? Aby byly naše děti zdravé a cítily se bezpečně. A hlavně aby se cítily milované. Umíte jim to ale dávat najevo? Každý den? Tyhle věty nebo činnosti byste měli vůči nim uplatňovat pořád, bez ohledu na to, jak moc vás zrovna děti naštvaly.

  • Dívejte se jim do očí

    Autor: iStock

     

    Když se s vámi děti snaží mluvit nebo se jim snažíte říct něco vy, zastavte se, přestaňte míchat polévku nebo sledovat telefon a zaměřte se jen na ně. Klidně si k nim klekněte a dívejte se jim do očí, aby měly pocit, že je skutečně vnímáte. Věnujte jim co nejvíc pozornosti.

     

  • Dotýkejte se jich

    Autor: iStock

     

    Mazlení není rozmazlování. Takže se dětí dotýkejte, hlaďte je, držte je za ruku, seďte s nimi na gauči, ležte s nimi, buďte jim nablízku. Dejte jim vědět, že jste skutečně fyzicky přítomní, a dovolte jim, aby s vámi sdílely náklonnost. Objetí a polibky jsou nenahraditelné.

  • Chvalte je, když se jim něco podaří

    Autor: iStock

     

    Dejte jim najevo, že udělaly dobrou práci. Že jsou úžasné. Nepřehánějte to ale s komplimenty, když není za co. Vytvářejte jejich sebevědomí a učte je, aby se měly rády.

     

  • Poděkujte jim

    Autor: iStock

     

    Děkujte svým dětem i za to, že vás poslechly, nebo tehdy, když se chovají přátelsky ke svým sourozencům či jiným dětem.

  • Čtěte a vyprávějte si s nimi

    Autor: Shutterstock.com

     

    Nechte je, aby si vybraly libovolnou knihu, kterou chtějí číst. Povídejte si s nimi o příběhu, který jste přečetli. Ptejte se jich, jaká postava je jim sympatická nebo co se jim líbilo nejvíc. Vždy hledejte příležitost k lepšímu poznání.

     

  • Vytvářejte spánkový rituál

    Autor: iStock

     

    Udělejte si vždycky čas, když jdou vaše děti spát. Zeptejte se jich, jaký měly den, co se jim líbilo a co jim udělalo radost. Buďte s nimi, než usnou. Tohle pomůže, aby děti věděly, že s vámi můžou mluvit o všem a kdykoli.

  • Dovolte jim, aby vám pomáhaly

    Autor: iStock

     

    Díky úkolům se děti cítí důležitě. Jistě, je těžké dívat se na to, jak jsou nemotorné, ale snažte se to akceptovat. Nechte je, aby míchaly polévku, aby krájely zeleninu nebo cokoli jiného. Může se to zdát jako maličkost, ale pro ně to je něco obrovského.

     

  • Udělejte pro ně něco mimořádného

     

    Autor: iStock

     

    Rodiče často dětem říkají „ne“, „nemám čas“. Ale někdy byste mohli říct "ano" a věnovat jim více času. Můžete taky udělat něco mimořádného, co obvykle neděláte, v pátek jim třeba k večeři dovolte něco, co normálně nedovolujete. Překvapte je a rozjasněte jejich den.

  • Povzbuzujte je

    Autor: iStock

     

    Nechte své děti snít, poslouchejte je a povzbuzujte, aby měly šanci plnit si své sny. Je jedno, jestli se chtějí stát astronautem nebo napsat knihu. Když jim budete říkat, že je to nesmysl a že se to nepodaří, nepodaří se to. Děti by měly věřit, že dosáhnou všeho, co chtějí, protože jim věříte.

     

  • Vytvářejte tradice

    Autor: iStock

     

    A zvyky, rutinu. To vše dítěti pomůže, aby se cítilo milované. Speciální rodinné tradice vytvářejí vzpomínky, které mu zůstanou po celý život. Jsou vzácné a nedají se ničím nahradit.

     

    Proč by děti měly pomáhat s domácími pracemi? Podívejte se na VIDEO:

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku