10 slavných osobností, které jsou vegani a vychovávají tak i své děti!

Natalie Portman proslavily nejen Hvězdné války, je taky aktivistka za práva zvířat.
Foto: Profimedia
Sdílej na facebooku
2. prosince  2019 
 06:00

Veganství je v poslední době velmi populární. Podle FoodRevolution.org došlo jen v USA v posledních třech letech k 600procentnímu nárůstu lidí, kteří se identifikují jako vegani. S takovým počtem lidí, kteří přecházejí na veganství, lze očekávat, že čím dál více rodičů začne vychovávat vegansky taky své děti.

Není pochyb o tom, že Hollywood bývá vždy v popředí populárních trendů, a existují celebrity, které své děti vychovávají vegansky už celé dlouhé roky. Které to například jsou?

 

Ellen Pompeo

Ellen Pompeo, americká herečka nominovaná na cenu Zlatý glóbus, je známá jako představitelka primářky obecné chirurgie Meredith Grey v slavném seriálu Chirurgové. Je také jednou z mnoha celebrit, které žijí vegansky. A veganská je celá její rodina! Herečka se stala vegankou po jednom rozhovoru, který vedla se svou lékařkou. Vyprávěla jí o výhodách veganství pro zdraví. Ellen Pompeo je nyní s manželem a třemi dětmi vegankou, a dokonce prohlásila, že je to super zábava, hlavně při vaření veganských jídel. „Nemyslím, že je to složité, je to vlastně velmi snadné.“

Kimberly Elise

Kimberly Elise je celebritou, která vychovává své dvě dcery vegansky. Tato mnohokrát oceňovaná a oblíbená herečka se objevila například ve filmu Ženo, zproštěna jsi z roku 2004, za který získala nominaci na cenu Independent Spirit Award za nejlepší ženskou roli. Zahrála si také v seriálu Chirurgové. Na svém webu napsala, že zjistila, že když přestala jíst maso a začala jíst rostliny, cítila se lehčí, silnější, svižnější a energičtější. I proto začala vegansky vařit i pro ostatní členy rodiny.

Jenna Dewan

Herečka a tanečnice začala tančit pro zpěvačku Janet Jackson a později pro Pink, Missy Elliott a Christinu Aquileru. Nejvíc se proslavila rolí Nory ve filmu Let´s Dance z roku 2006. Hrála i v seriálech, například American Horror Story. Vedle toho, že pečuje o své tělo, pečuje o sebe i dceru tím, že konzumuje pouze veganskou stravu. Dewan byla ale vegankou už ve svých deseti letech, takže svým dětem „jen“ předává své poznání a životní styl. V rozhovoru pro Natural Health řekla: „Myslím, že moje dcera doslova miluje hummus.“

 

Alicia Silverstone

Herečka Alicia Silverstone si zahrála například ve filmech Bláznivej sejf, Batman a Robin, Salón krásy či v akčním Stormbreakeru. Ráda zahradničí a plave nahá. Je veganka, vlastní několik psů a bojuje za práva zvířat. Jako vegana vychovává i svého syna a v rozhovoru pro Self uvedla, že o tom ani nepřemýšlela. Veganem by měl být podle jejích slov na téhle planetě každý, hlavně kvůli svému zdraví i zvířatům. Vydala dokonce veganskou kuchařku The Kind Diet v roce 2011 pro rodiče, kteří by rádi své děti vychovávali vegansky. Najdete v ní oblíbené recepty jejího syna – třeba na tacos.

Woody Harrelson

Proslul především hlavní rolí ve filmu Miloše Formana Lid versus Larry Flynt, kde si zahrál vydavatele pánského časopisu Hustler. Za roli získal nominaci na Oscara, celkem má na kontě tři nominace a v roce 1989 obdržel cenu Emmy. Vedle toho, že je aktivista za legalizaci marihuany, je taky vegan, který se snaží vychovávat i své tři děti jako vegany. Pro časopis Style řekl: „Když jsem poprvé začal přecházet na veganskou stravu, nebylo to ani tak z důvodů etických, spíše to bylo kvůli tomu, abych měl více energie.“ Mít více energie po celý den je vždy plus, když jste neustále zaneprázdněni. A to je důvod, proč chce, aby jeho děti byly taky takové.

Mayim Bialik

Herečka, jejíž tři prarodiče pocházejí z Polska, Československa a Maďarska, se proslavila rolí v seriálu Teorie velkého třesku. Obdržel v roce 2016 cenu Critics Choice Award. I ona je vegankou a prozradila, proč vyznávají ona i celá rodina se dvěma syny veganský životní styl. V rozhovoru pro BillionVegans.com řekla: „Není těžké vychovávat děti vegansky, vůbec. Jsou velmi zdravé, a to je hlavní.“ Vydala taky veganskou kuchařku, v níž sdílí snadné veganské recepty, které prý zvládne kdokoli. A do procesu vaření prý zapojuje i své dva syny, prý je to pro ně pak zábavnější.

Madonna

Madonna je celosvětová ikona v hudbě i filmu. Tato královna popu je matkou šesti dětí, adoptivních i biologických, a chce, aby praktikovaly životní styl, který vyznává i ona, zejména pokud jde o stravu. Podle DietsInReview.com má Madonna přísný seznam potravin, které její děti smějí jíst, když není doma. V jejím seznamu je spousta veganských, organických a makrobiotických potravin, které její děti smějí jíst. O Madonně se ví, že se velmi zajímá o své zdraví, takže není divu, že chce, aby i její rodina byla zdravá.

Emily Deschanel

Americká herečka, nejznámější díky své roli dr. Temperance Brennan v seriálu Sběratelé kostí, je nejen veganka, ale taky bouřlivá ochránkyně zvířat a bojovnice za jejich práva. Není tedy žádné překvapení, že své dva syny vychovává taky vegansky. V rozhovoru pro GardenOfLife.com řekla: „Myslím, že je to skvělý způsob, jak nechat stravovat se své děti. Henry miluje vegetariánskou stravu a je do toho celý pryč.“

Carrie Underwood

Zpěvačka popu, country vyhrála čtvrtou řadu soutěže American Idol, je držitelkou multiplatinové desky za album Some Hearts. Vegetariánka je už od svých třinácti let, protože se nedokázala smířit s myšlenkou, že by musela sníst některé ze svých zvířat (žila na venkově), nyní je veganka a vychovává tak i své dva syny. Vždy se ale ujišťuje, aby děti dostávaly ve stravě vše, co jejich těla potřebují. V rozhovoru pro Self uvedla, že její děti zbožňují veganské quesadilly a vegetariánské sendviče. Prý jim to tak chutná, že je ani nenapadne, že by jim na talíři chybělo maso. Organizace PETA ji zvolila „nejvíce sexy vegetariánkou“.

Natalie Portman

Oscarová herečka Natalie Portman má dvě děti, které vychovává ve veganském stylu. Portman není jen vyhledávanou herečkou, ale je také aktivistkou za práva zvířat. Portman pro rozhovor s Vanity Fair řekla: „Lidé se nemusí cítit jako oběti, když se stanou vegany. Stále mohou mít chutné jídlo a nepoškozovat planetu.“ Vegetariánkou se stala už jako malá, když se jako dítě cítila se zvířaty spřízněná. Vegankou se pak stala, když si uvědomila, že i jako jedinec může mít pozitivní dopad na planetu. Navíc vidí souvislost mezi veganstvím a bojem za práva žen: „Mléčné výrobky a vejce nepocházejí jednoduše od dobytka a drůbeže, ale od krav a slepic, tedy výhradně od samic. Vykořisťujeme samičí těla, a zneužíváme tak schopnost zvířecích samic produkovat vejce a mléko.“

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku