Čas na odstavení? 7 tipů, jak přestat kojit a nezbláznit se!

  • Čas na odstavení? 7 tipů, jak přestat kojit a nezbláznit se!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    7. srpna  2017 
     06:00

    Máte málo mléka, onemocněla jste nebo jste se rozhodla, že je načase dítě odstavit od prsu, protože se chcete vrátit do práce? Pak se připravte na to, že to může být docela boj. Anebo taky ne, záleží na tom, jak k tomu přistoupíte.

  • Kdy je ta správná doba?

    Autor: iStock

    Nenechte si nikým nic namluvit, že něco musíte. A už vůbec ne to, že musíte kojit až do doby, než půjde vaše dítě do školy. Jistě, kojení je fajn, je to pro dítě ta nejlepší potrava a taky je to ekonomické. Na druhou stranu je rozhodnutí o tom, kdy přestat kojit, jen a jen na vás. Vy jste ten nejlepší „soudce“, nikoli kamarádka nebo laktační poradkyně. Navzdory tomu, co říkají pediatrické společnosti světa, že kojení do jednoho roku je to nejlepší, co můžete udělat, neexistuje správný ani špatný způsob a čas, který si zvolíte. Jestli cítíte, že je správné přestat kojit a dítě odstavit, udělejte to. No, a i v případě, že kojíte rok a třeba i déle, jednou přece jen nastane čas, abyste dítě odstavila. Pamatujte, že pokud je to vaše rozhodnutí, může vás to stát hodně trpělivosti a taky času.

     

    Dokdy je dobré dítě kojit a proč? Dozvíte se v našem VIDEU:

     

  • Pomalu a postupně?

    Autor: iStock

    Názory se různí, někteří odborníci tvrdí, že náhlé odstavení ze dne na den může v dítěti zanechat trauma, ale jiní říkají, že pokud už dítě nepije jen mateřské mléko, ale stravuje se i jinak, pak to zase tak moc velké drama nemusí být. Pediatr Petr Karger patří k těm, kteří zastávají postupné odstavení, kdy vynecháte každý den 1 dávku kojení.

    Osobně znám kamarádku, která svou roční dceru „předala“ babičce a odjela na víkend mimo domov. První den sice dcera plakala a odmítala cokoli, co se jen vzdáleně podobalo lahvi s mlékem. Druhý den stávkovala dopoledne, ale večerní dávku mléka už vypila do dna. Trauma žádné neměla a po návratu kamarádky prso ani nevyžadovala. Lepší je ale postupovat následujícím způsobem.

     

  • Vynechání jednoho kojení

    Autor: iStock

    Jako první byste měla vynechat jedno kojení, o které dítě jeví nejmenší zájem. Pomalé vypouštění kojení zaručí, že dítě nebude tak frustrované. Pečlivě pozorujte, co se stane, když dítěti místo prsu nabídnete láhev nebo hrnek mléka. Tohle praktikujte asi tři čtyři dny. Doba jednoho týdne dává dítěti možnost, aby se pomalu přizpůsobilo. Díky snižování kojení se bude snižovat i vaše tvorba mléka. Nezapomeňte být důsledná. Jakmile jednou prs odmítne, už mu ho další den nenabízejte. „Dítě by si z toho vyvodilo poučení, že příště musí plakat ještě déle, pak maminka a prs zase budou,“ říká dětská lékařka Vidnerová.

  • Upravte dobu kojení a další krmení

    Autor: iStock

    Jako další se doporučuje, abyste začala zkracovat dobu jednolitého kojení. Jestli dítě sálo z vašeho prsu deset minut, zkraťte dobu na pět minut a takhle postupujte. V závislosti na věku dítěte kombinujte kojení s jiným jídlem, jako je hrneček mléka nebo láhev s dětským čajem. Klidně dítěti nabídněte i misku s něčím zdravým nebo mu dejte do ruky rohlík (pokud je mu více než šest měsíců). Jakmile vidíte, že dítě jinou potravinu přijímá bez obtíží, můžete to udělat naopak: nejprve nabídnete jídlo, pak teprve nakojíte. Když to bude fungovat, můžete začít dávat jídlo před každým kojením.

     

  • Vynechejte další kojení

    Autor: iStock

    Zdá se vám, že vynechané jedno kojení přežilo dítě bez potíží? Po třech či čtyřech dnech můžete vynechat další kojení, aby tvorba mléka bez pocitu plnosti prsů klesala a aby i dítě mělo čas se s novou situací vypořádat. Nejhorší a taky jako poslední možnost přichází vynechání nočního kojení. Ta jsou pro děti totiž velmi důležitá z důvodu lepšího usínání.

  • Odveďte pozornost jinam

    Autor: iStock

    Při odstavování je vhodné odvrátit pozornost dítěte od kojení. Posouvejte dobu, kdy má dítě jíst, a pokud je starší, pak ho ujistěte, že už brzo dostane mléko, a zatím ho zabavte nějakou jinou aktivitou. Starší kojenec nebo batole pravděpodobně hlady neumře, protože dostává i pevnou stravu. Pokud chce být dítě nakojeno v podvečer, řekněte mu, že musí počkat až do doby, než půjde spinkat. Odkládání kojení funguje v případě, že dítě je skutečně dost staré na to, aby tomu rozumělo.

     

  • Vyberte vhodný čas

    Autor: iStock

    S odstavováním nezačínejte v době, kdy je dítě nemocné nebo máte nějaký stres v rodině. Obvykle děti, které se necítí dobře, chtějí nakojit častěji a také dávají kojení přednost před jiným jídlem či pitím, protože je to uklidňuje. Také se vyhýbejte místům a situacím, které dítěti kojení připomínají. Myslete na to, že vaše dítě potřebuje v době odstavování více pozornosti a mazlení. Určitě pomůže, když do „akce“ zapojíte i tátu nebo jiného člena rodiny. Osvědčilo se, že když chcete přestat kojit v noci, budete spát jinde, aby vás dítě nevidělo. Když se v noci vzbudí, nakrmí je otec. Po týdnu to obvykle zafunguje a můžete se zase přestěhovat do ložnice.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku