Mít čtyři děti je snazší než mít jedináčka, myslí si jejich matka! Souhlasíte?

  • Mít čtyři děti je snazší než mít jedináčka, myslí si jejich matka! Souhlasíte?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    26. července  2019 
     06:00

    Pokud někdo tvrdí, že mít hodně dětí je opravdu síla a že to je stokrát horší než mít jednoho potomka, pak zřejmě netuší, jaké výhody to naopak může mít. Steph Montgomery je matkou pěti dětí a více než dvacet let se aktivně podílí na prosazování reprodukčních práv, bojuje taky proti domácímu násilí a je vášnivou feministkou. Mít čtyři děti je podle ní mnohem snazší než vychovávat jen jedno. Já mám tři děti a musím říct, že v některých bodech s ní naprosto souhlasím.

    Steph Montgomery kdysi chtěla jen dvě děti. Ještě před deseti lety by se každému, kdo by jí prorokoval děti čtyři, hlasitě vysmála. Když se ale stala mámou, uvědomila si, jak ji to změnilo. Porodila další dítě, s partnerem „vyvdala“ další dvě děti, takže celkem mají dnes čtyři. Leckdo by si řekl, že to asi bude těžké, ale ona sama tvrdí, že mít pět dětí je snazší než mít jedno. „Možná si myslíte, že je to jen moje iluze, abych se nezbláznila nebo abych se cítila líp, ale já prostě vím, že je mnohem snazší být mámou čtyř dětí než jedináčka,“ tvrdí. Jaké výhody takové mateřství podle ní má?

  • Protože mě nepotřebují každou sekundu každý den

    Autor: iStock

     

    Čtyři děti pro mě znamenají více volného času. Mé děti jsou spolu celý den, takže mám čas na to, abych se osprchovala, zacvičila si, najedla se a šla se vyčurat. Jakmile děti vyrostly z plenek, vlastně se občas vyskytly i chvíle, kdy jsem se nudila. Což se mi nikdy nestalo, když jsem měla jen jedno dítě.

     

  • Protože spolu mluví

    Autor: iStock

     

    Mé děti nikdy nepřestanou mluvit. Když máte jedno dítě, musíte odpovídat mnohem častěji na jeho otázky a vykládat mu o poslední epizodě jeho oblíbeného seriálu nebo o tom, na jaké úrovni Minecraftu právě je. Více dětí však znamená více klidu a pohody, protože sourozenci si mezi sebou dokážou krásně povídat. Je to někdy blaženost.

  • Protože si s nimi nemusím pořád hrát

    Autor: iStock

     

    Asi vám budu připadat divná, ale nesuďte mě. Naprosto nesnáším hraní si s dětmi. Není to tak, že bych je nemilovala nebo že bych nechtěla, aby byly šťastné, ale pro mě jsou ty dětské hry nudné a stereotypní. Jasně, taky si s nimi hraju, ale díky počtu dětí nemusím pořád. Vyhrají si spolu samy. Přece jen je pro mě fyzicky náročnější dostat se na podlahu nebo skákat na trampolíně, aniž bych se strachovala, že se počurám.

     

  • Protože spí ve stejném pokoji

    Autor: iStock

     

    Mé první dítě neustále toužilo spát se mnou v ložnici, tudíž si ani nepamatuji, kdy jsem se pořádně vyspala. Jakmile děti přibývaly, bylo to jednodušší, protože spolu chtěly spát – ne se mnou nebo tátou. Další výhoda více dětí.

  • Protože si navzájem pomáhají

    Autor: iStock

     

    Naše děti si taky pomáhají. Starší vysvětlují mladším matematiku lépe než já, která matematice nikdy neholdovala. Čtou si společně knížky, blbnou, hrají různé motivační hry, a dokonce si pomáhají v těžkých chvílích, jako jsou záchvaty vzteku nebo chvíle, když dostanou nějakou špatnou zprávu.

     

  • Protože se vzájemně korigují a učí

    Autor: iStock

     

    Je úžasné sledovat a poslouchat, jak se děti vzájemně učí, co je správné a špatné chování, nebo sledovat, jak řeší vzájemné konflikty bez mého zásahu. Mít více sourozenců znamená, že děti mají více příležitostí odlišit správné od špatného a poznat, jak pracovat na vlastní pěst. Není taky nic úžasnějšího než sledovat, jak si děti dávají navzájem životní lekce, o kterých vím, že jim budou v budoucnu přínosné. Třeba nejstarší syn naučil toho nejmladšího, jak používat nočník. Magické.

  • Protože vzájemně soutěží

    Autor: iStock

     

    Vzhledem k tomu, že jsem konkurenční osoba, chápu hodnotu v tom, že se sourozenci mohou zapojit do trochu přátelského soutěžení. Naše čtyři děti se navzájem vybízejí, aby dělaly to či ono lépe, a z valné části to fakt funguje. Mít čtyři děti taky znamená, že mají vždycky někoho, s kým si můžou hrát – kdekoli a kdykoli.

     

  • Protože mi pomáhají

    Autor: iStock

     

    No a mimo jiné je taky fajn mít více dětí, protože více rukou více udělá. Překvapivě je náš velký dům se zahradou čistší než můj dům, když jsem měla jen jedno dítě. Nebudu lhát a tvrdit, že si nikdy nestěžuji a že nejsem někdy utahaná, ale mé děti jsou velkými pomocníky. Nemusím spoustu věcí dělat sama, protože aspoň jeden z nich mi pomůže.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku