Pozoruhodné příběhy, kvůli nimž budou vaše děti vzpurnější než dřív

Příběhy pozoruhodných dětí se čtou samy
Foto: Supermámy.cz
Sdílej na facebooku
19. února  2020 
 06:00

Nejlepší knihy jsou ty, o kterých se doma mluví, i když si v nich zrovna nelistujete a nečtete je. Třeba kvůli tomu, že jsou plné fantazie, jsou ukrutně napínavé nebo nějakým způsobem inspirující. To poslední je případ novinky Příběhy pozoruhodných dětí, o které se u nás doma poslední dobou debatuje dost často.  

Pozor, tuhle knihu nedávejte dětem, pokud od nich vyžadujete naprostou poslušnost. Nebo pokud nechcete, aby každou chvíli zkoušely něco nového a posouvaly hranici svých možností. 

Protože přesně to hrozí, když se začtou, ať už samy nebo s vámi, do Příběhů pozoruhodných dětí. Téměř tři desítky malých hrdinů z celého světa u nás doma baví jak osmiletého syna – ten je vyloženě cílovou skupinou knihy, na níž stojí psáno, že je pro čtenáře od 9 do 99 let – tak i čtyřletou dceru. Jen teď neustále leze po výškách a tvrdí, že je Poorna Malavath, Indka, která ve třinácti letech zdolala Mount Everest. 

Knihu Příběhy pozoruhodných dětí vydala Mladá fronta
Knihu Příběhy pozoruhodných dětí vydala Mladá fronta
Autor: Mladá fronta
Autorkami knihy, kterou v češtině vydala Mladá fronta, jsou samé ženy a možná i díky tomu jsou obě pohlaví zastoupena férovým způsobem. Jako první na scénu vstupuje švédská klimaaktivistka Greta Thunberg, ale najdete tu také Bethany Hamilton, skvělou surfařku, která přišla o ruku kvůli žralokovi. Nebo Jon-mi Pak, která se svou matkou za dramatických okolností utekla z komunistické Severní Koreje. 

Objeví se i jména, která znáte dávno, ať už jsou to malířka Frida Kahlo, fotbalista Pelé nebo Louis Braille, který své slepecké písmo vymyslel jako sotva patnáctiletý. 

Příběhy pozoruhodných dětí mají u mých potomků úspěch i díky tomu, že jdou dál – nejen v tom, že vyprávějí i o tom, co případně dělají dětští hrdinové dnes. 

Když se píše třeba o zmíněném Braillovi, nechybějí zmínka o osudu Helen Keller, ukázka Braillova písma a tip, jak poslat zašifrovanou zprávu. Když se píše o dívce, která se musela vyrovnávat se šikanou, autorky pořádně dětem vysvětlí, o co vlastně jde. A když hrdina příběhu přežil lavinu, dozvíte se spoustu praktických informací na tohle téma – samozřejmě že hned zítra je asi neuplatníte, ale to přece vůbec nevadí. 

Příběhy pozoruhodných dětí. Napsala Amanda Liová, ilustrovala Amy Blackwellová, přeložila Daniela Krolupperová. Vydala Mladá fronta.

Padesátka výjimečných žen 

Když už jsme u příběhů, které se pro vaše potomky mohou stát inspirací, připomínáme už před časem vydané knihy podobného zaměření, které také rozhodně stojí za přečtení. 

Kapky na kameni, padesátka fascinujících příběhů mimořádných Češek
Kapky na kameni, padesátka fascinujících příběhů mimořádných Češek
Autor: Albatros
Skvělé jsou například Kapky na kameni, které nedávno vydal Albatros. Tu knížku jsem si s chutí přečetla i já, protože je nejen čtivá, ale navíc i  výtvarně krásná. Napsána je jazykem, který je sice srozumitelný i dětem, ale nijak se jim nepodbízí. 

Životy padesátky výjimečných Češek a Slovenek jsou rozhodně inspirativní a vsadím se, že spoustu z nich taky vůbec neznáte. Vedle známých hrdinek typu Věry Čáslavské, Soni Červené, Mariky Gombitové, Mileny Jesenské či Marty Kubišové tu najdete i hrdinky zapomenuté, které ale rovněž jako ty kapky na kameni – krůček po krůčku – prošlapaly cestičku těm dalším. Kniha je výsledkem roční práce téměř čtyřicetičlenného týmu autorek, ilustrátorek a editorek. A stálo to za to! 

Kapky na kameni: 50 příběhů českých a slovenských rebelek. Gabriela Futová, Veronika Šikulová, Zuzana Štelbaská, Klára Kubíčková, Monika Kompaníková, Monika Kapráliková, Hana Krutílková, Kamila Musilová, Lucie Jarkovská, ilustrace například Nikola Logosová, Mulia Žatkuliaková nebo Barbora Idesová. Vydal Albatros. 

Albatros má na kontě i další dvě u nás doma oblíbené knihy: Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky a následnou Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky 2 italské autorské dvojice Francesca Cavallo a Elena Favilli. Dají se samozřejmě číst i klukům, jak jsme u nás doma experimentálně ověřili.

Příběhy pro malé rebelky 1, Albatros
Příběhy pro malé rebelky 1, Albatros
Autor: Albatros
Co najdete v jedničce? Sto krátkých příběhů vypráví životní osudy stovky mimořádných žen z minulosti i současnosti. Umělkyně, sportovkyně, vědkyně, političky a další velké osobnosti, které se nesmazatelně zapsaly do historie, inspirují malé i velké čtenáře k tomu, snít velké sny. Seznámíte se s královnou Alžbětou I., módní návrhářkou Coco Chanel nebo s tenistkou Serenou Williams. Každý medailonek navíc doprovází celostránkové portréty od šedesáti výtvarnic z celého světa. Dvojka je koncipována stejně. 

Příběhy hrdinů pro děti
Příběhy hrdinů pro děti
Autor: Ella&Max
A kdybyste naopak chtěli vyloženě klučičí hrdiny – které můžete s chutí číst i dcerám – jsou tu Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční. Ti vyšli už před časem ve vydavatelství Ella&Max. Také tahle série autora Bena Brookse už má i dvojku ze stejného vydavatelství a doplňují ji Příběhy pro děti, které se nebojí být výjimečné

Nečekejte příběhy akčních hrdinů zachraňujících lidstvo ani miláčků osudu, kterým sudičky nadělily krásu, inteligenci, štěstí a bohatství už do kolébky. Ne – každá z osobností v téhle knize si musela vybojovat nějaký svůj osobní zápas. Leckdo se zde dokázal vzepřít nepříznivému životnímu údělu, vymanit se z prostředí, odkud vzešel, vypracovat se díky své píli či neotřesitelné důvěře v sebe sama.

 

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku