Matky, neblbněte! Ženy, které nekojí do tří a nespí s dětmi v posteli, je taky milují

Matky, neblbněte! Ženy, které nekojí do tří a nespí s dětmi v posteli, je taky milují
Mateřství má mnoho podob.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
5. května  2020 
 06:00

Děláme si legraci z matek, které v sedmdesátých a osmdesátých letech soutěžily, kdo dítě dříve naučí na nočník. Přitom stále děláme to samé, jen disciplíny se mění. Teď zrovna vyhrávají matky, které volí co nejpřirozenější výchovu a své děti ze všech sil respektují. Přitom pravidla si zase určují jen ony samy a ten, kdo si udělá svá, nemusí být o nic horší rodič. 

Moje kolegyně Gábina před časem napsala článek o tom, že spaní s dětmi v jedné posteli má i svoje nevýhody. A připojila pár vlastních zkušeností, protože její tehdy čtyřletá dcera patří mezi děti, které usínají ve svém pokojíčku a mají to tak radši. Článek najdete ZDE 

Následovala vlna až nepochopitelně ostrých reakcí. Nechyběl názor, že snad by bylo lepší, kdyby taková matka dítě neměla. Protože když někdo chce mít postel především pro sebe a svého muže, je sobec a jeho dítě politováníhodný chudák. Vážně? Podobně třeba, když jsme psali o tom, že nošení dětí v šátcích a podobně je fajn, ale nikoli povinnost. Nebo že není nutné se trápit výčitkami, když člověk porodí císařem. 

Poslední dobou, aby se člověk styděl přiznat, že své děti kojil méně než dva roky, že je častěji vozil v kočárku než nosil v šátku, že má doma nedřevěné, nikoli montessori hračky – některé dokonce blikají a hrají! A taky že dětem nekupuje barefoot boty za dva tisíce na tři měsíce, že nedostávají bio potraviny a tak dále. 

Samozřejmě, roli hraje i sociální bublina, v níž se člověk v reálu i na sociálních sítích pohybuje. Nepochybuju o tom, že existuje velká skupina matek, které jsou úplně normální, nic nepřehánějí, výše zmíněnými směry se jen inspiruji a nikoho neodsuzují, když jsou mu moderní výchovné směry trochu jedno a vychovává děti po svém. 

Nejde o žádné bití

Bohužel, je hodně i takových, které na tahle témata udílejí nevyžádané rady a skutečně ostře kritizují ty, kdo podle nich nejsou k potomkům dost respektující a nechovají se tak, jak je v určitých kruzích zrovna v kursu. Pozor, rozhodně nemluvím o případech rodičů, kteří své děti bijí, nedávají jim najíst, nebo jim jinak ubližují – tam by samozřejmě nějaký zásah mohl být na místě. 

Kupodivu i matky, které z různých důvodů kojily své děti jen pár měsíců nebo týdnů, svoje děti vesměs milují. Stejně jako matky, které rodily císařem. Stejně jako ženy, které nepřišly na chuť nosítkům nebo je třeba nemohly používat kvůli potížím se zády, případně měly děti, které o to nestály. 

Ani společné spaní s dětmi v posteli nevypovídá nic o míře rodičovské lásky – a kdybychom snad chtěli být rýpaví, dalo by se přinejmenším v některých případech mluvit o nedostatku důslednosti. Což je v případě výchovy spíše minus než plus. 

Dokonce si myslím, že pokud někdo napíše, že je normální, aby dítě spalo x let v posteli s matkou a že otec to přece pochopí a případně se vyspí jinde, má trochu nebezpečný názor, který by se na jeho vztahu mohl nehezky projevit. Jak mi před pár dny řekla jedna moudrá žena, matka čtyř už skoro dospělých dětí, vždycky měla s mužem na mysli to, že základem toho všeho je jejich vzájemný vztah, o který je potřeba pečovat, věnovat mu čas a energii. 

Kde je ta hranice? 

Osobně chápu všechny rodiče, kteří se snaží být vůči svým dětem otevřenější, chápavější a citlivější, než ve svém dětství zažívali oni sami. Mám to do velké míry podobně, coby dítě vychovávané prušáckou výchovou, která za největší strašáky považovala rozmazlenost a to, že by se snad dítě projevovalo jako silná individualita. 

Ale někdy to přeháníme. Zaplaveni spoustou výchovné literatury, novými a ještě novějšími poznatky a výrobky firem, které se na téhle vlně vezou, trochu nevíme, kde přestat. 

Mimochodem, víte, proč dětem tak dlouho trvá, než zareagují na pokyn rodiče? Podívejte se na naše video

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku