Jak vychovávat dcery, které vyrůstají bez táty? Tohle by mámy měly dělat

  • Jak vychovávat dcery, které vyrůstají bez táty? Tohle by mámy měly dělat
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    19. února  2020 
     06:00

    Pokud se dcery stýkají i po rozvodu se svými otci, není to většinou žádný problém. Pořád jsou součástí jejich života. Ovšem některé dcery bohužel ve svém životě žádného tátu nemají. A podle odborníků to může mít negativní dopad na jejich zdravý vývoj a budoucnost.

    Je zapotřebí zvážit některé dopady na život dcer, které vyplývají z nepřítomnosti otců v jejich životech. Podle psychologů velmi často bojují s nízkým sebevědomím a pocity toho, že nemají právo na štěstí. Mívají taky deprese a problémy se zvládáním hněvu, emoční problémy v intimních vztazích a nezřídka začínají velmi brzo se sexuální aktivitou. Statistiky také říkají, že mívají mnohem častěji nemanželské děti a také se více rozvádějí. Ať už tedy otec v životě dcer chybí z důvodu smrti, rozvodu či jiného důvodu, můžete onu mezeru zaplnit a pomoci jim, aby se vyrovnaly s otcovou nepřítomností.

  • Najděte muže, který otce nahradí

    Autor: iStock

     

    Ať chcete nebo ne, dcery by měly mít ve svém životě pozitivní a konzistentní vzor otce/muže. Když biologický otec chybí, může to být jiný muž. Někdy je super volba dědeček, může to být klidně i strýček. Ujistěte se, že mužský vzor, který vyberete, je příkladný, že vaši dceru miluje a je dobrým příkladem pro ni i pro vás.

     

  • Rozpoznejte pozitivní metody kopírování

    Autor: iStock

    Vaše dcera už možná přišla na to, jak úspěšně zvládat mechanismy při řešení nepřítomnosti otce ve svém životě. Měla byste odměnit a rozpoznat pozitivní vyrovnávací mechanismy, jako jsou otevřená konverzace s vámi, uvědomování si toho, jak by se k ní měli muži chovat a jak reagovat, pokud by ji chtěli zneužít. Je dobré mít za zády přátele a členy rodiny. Pokud uvidíte varovné signály, že se dcera pokouší upoutat pozornost nevhodných mužů, pomozte jí v orientaci, aby se vyhnula problémům.

  • Pomozte jí najít pozitivní modely mužských rolí

    Autor: iStock

    Vedle členů rodiny pomáhejte dceři najít některé dobré vzory i v jiných oblastech jejího života. Tihle fajn muži mohou být otcové jejích kamarádek, trenéři sportovních týmů, učitelé a podobně. Když vidí z první ruky, jak se chovají správní muži a jak se chovají k ostatním lidem, může to velmi pozitivně ovlivnit její definici „dobrého muže“. Vyhýbejte se tomu, abyste domů zvala spoustu mužů, zejména těch, kteří by mohli být pro vaši dceru nebezpeční, nebo takových, kteří by nebyli dobrým vzorem. Ujišťujte se, že muži, s nimiž komunikujete a kteří komunikují s vaší dcerou, jsou příkladní.

     

  • Najděte správnou společnost

    Autor: istock

    V anglosaských zemích říkají najít „good village“, neboli správnou vesnici. Tedy vhodné prostředí, v němž se budete pohybovat. Osamělá matka dívky bez otce musí obklopit sebe a svou rodinu podpůrnou skupinou přátel, rodinných příslušníků a dalších lidí, na které se může spolehnout. Pokud nejsou vašimi nejlepšími přáteli lidé tam, kde se pohybujete, budete muset přehodnotit, zda jsou lidé va vašem okolí pro dceru dobrým příkladem, a budete muset asi vybírat přátele jinde.

  • Staňte se mámou, která si zaslouží respekt

    Autor: iStock

     

    Jednou věcí, kterou příkladný otec dělá, je to, že prokazuje respekt k ženám, jež se vyskytují v jeho životě. A to nejen k manželce. Úctu si zaslouží každá žena. Tím, že budete vyžadovat, aby k vám druzí přistupovali s respektem, můžete kompenzovat nepřítomnost otce.

     

  • Poznejte přátele své dcery

    Autor: iStock

    A nejen to, taky se jí snažte pomoct, aby viděla, jací tito přátelé ve skutečnosti jsou. Jak dívky rostou, mají sklon být ovlivňovány svými přáteli místo toho, aby daly na rady svých rodičů. Existují rozdíly mezi přáteli – někteří mají pozitivní vliv na jejich sebevědomí, a někteří mají vliv negativní. Dobří přátelé můžou taky stanovit rozumné a zdravé hranice, což může každé dívce pomoct zjistit, že něco není v pořádku.

  • Pomozte jí zlepšit její sebevědomí

    Autor: istock

    Jedna z klíčových potenciálních ztrát pro dívku bez otce se týká její sebeúcty. Aby přežila a prosperovala ve svém světě, potřebuje silný smysl pro správné sebehodnocení. Snažte se, aby dělala činnosti, které jí pomáhají budovat její vlastní hodnotu, ať už je to sport, hudba, koníčky – cokoli, kde může dcera budovat své sebevědomí.

     

  • Chvalte ji nejen za to, jak vypadá

    Autor: iStock

    Dívky bez otců se mohou potýkat s vlastním sebehodnocením, zejména pokud jde o jejich vzhled. Dost často se snaží nepřítomnost otce vykompenzovat tím, že se nesmyslně oblékají, používají až moc make-upu nebo se začnou soustřeďovat na svou váhu a image těla. Zaměřte se na dobré vlastnosti své dcery a dokazujte jí, že to je mnohdy důležitější než její vzhled.

  • Naslouchejte jí a neodbývejte ji

    Autor: iStock

    Dcery bez otců často bojují s problémy a mohou se cítit rozzlobené, zraněné či zmatené. Snažte se dceři aktivně naslouchat, pokud bude mít potřebu se vám svěřovat a sdělovat vám své myšlenky a pocity. Ujistěte se, že ve vás vidí bezpečný zdroj lásky a moudrosti.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku