Jak dostat puberťáka ráno včas z postele? Těchto 6 věcí pomůže!

  • Jak dostat puberťáka ráno včas z postele? Těchto 6 věcí pomůže!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    2. května  2019 
     06:00
    Každodenní stres spojený se vstáváním je obvyklým ranním rituálem téměř v každé rodině s dětmi školou povinnými. Jak vystrnadit všechny neprobuditelné „šípkové Růženky“ z vyhřátých peřin, probrat je k životu a nemít z toho nervy nadranc?
  • Devět hodin

    ...
    ...
    Autor: istock

    Vstávání do školy je náročné nejen pro spěchající rodiče, kteří po ránu nevědí, co dříve, ale rovněž pro samotné školáky. Nedělají vám to naschvál, když je už popáté, půl hodiny po zazvonění budíku, popoháníte a téměř násilím taháte na nohy. Průzkumy totiž naznačují, že jejich neochota a neschopnost probouzet se časně ráno a na povel může být biologicky podmíněna. Vědci tvrdí, že dospívající potřebují přibližně devět hodin nočního spánku, aby mohli přes den podávat optimální výkon ve škole i ostatních oblastech života. Většině z nich se ale ve skutečnosti pravidelně dostává méně než sedm hodin spánku.

  • Ze sovy se skřivan nestane!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Jiné studie říkají, že nižší přirozená potřeba spánku u dětí v teenagerovském věku způsobuje, že potomci zůstávají večer vzhůru do zhruba 23 hodin, aniž by subjektivně pociťovali únavu. Usínají tedy pozdě, což jim posléze znemožňuje, aby se včas sami od sebe probudili brzy ráno do školy. Zdravé spánkové návyky a rutina se dají natrénovat, pomozte svým ratolestem osvojit si je co nejdříve. Naučte je, jak to udělat, hned teď, až budou potomci dospělí, bude se jim tahle dovednost více než hodit.

  • Odneste elektroniku z pokojíčku

    ...
    ...
    Autor: istock

    Zaveďte doma nekompromisní pravidla, kterými omezíte hraní počítačových her a používání tabletů i mobilních telefonů. Příliš času stráveného před televizní obrazovkou, monitorem notebooku nebo nad displejem tabletu narušuje spánek a výrazně snižuje jeho kvalitu. Nedovolte, aby si děti braly své elektronické „hračky“ na noc do své ložnice, protože v opačném případě se můžete téměř spolehnout, že budou v pokušení „sjíždět“ svůj facebookový profil, on-line konverzovat se spolužáky a sledovat videa na YouTube ještě hluboko po půlnoci. Zbavte je takového pokušení a přístup jim jednoduše odepřete. Dobrým nápadem není ani televizor v dětském pokojíčku.

  • Zaveďte večerku

    ...
    ...
    Autor: istock

    Pokuste se s dětmi rozumně domluvit a nastavte společně hodinu, kdy je na čase jít bez odkládání spát, a dbejte na to, aby domluvené pravidlo poctivě dodržovaly. Určitě je důležité nebrat dospívajícím pocit osobní svobody, existují ovšem normy, přes které nejede vlak. Je potřeba se jim podřídit, tím spíše, když je to v zájmu jejich zdravého vývoje a také studijních úspěchů. Protože je známo, že nedostatečný nebo nekvalitní odpočinek vede k poklesu výkonnosti, soustředěnosti a pozornosti, tím pádem logicky také ke zhoršení školního prospěchu.

  • Pozor na víkendy

    ...
    ...
    Autor: istock

    Dva volné dny, kdy se může prospat třeba celé dopoledne, to je přece tolik lákavé. Tak proč toho nevyužít a beztrestně neponocovat? Zůstat vzhůru celou noc, to baví každého pubertálního rebela. Říkáte si, proč mu to občas nepovolit? Spánkový dluh totiž zkrátka nezvládne dohnat, přirozené biorytmy, které má organismus vnitřně nastavené, se rozhodí a během pracovního, respektive školního týdne to vše pak může způsobit katastrofu. V podobě permanentní únavy, podrážděnosti a náladovosti. Nepřipusťte, aby potomek prospal celý den, když má volno. Můžete samozřejmě o něco posunout dobu, kdy jít na kutě, vždy ale jen přiměřeně. Stejně tak pak trvejte na přiměřeném čase, kdy ráno postel opustí.

  • Po škole sport nebo úkoly, šlofíka ne

    ...
    ...
    Autor: istock

    Dorazí ze školy, tváří se, že padá únavou a vyčerpáním, polehává na sedačce nebo si rovnou zaleze do svého pokoje a chce si hodinku schrupnout? Snažte se mu to rozmluvit nebo ho rovnou zaměstnejte jinak. Odpolední spánek může totiž výrazně zasahovat do toho nočního, může narušit celý spánkový cyklus. Pokud se dítě vrátí ze školy unavené, spolehlivě ho proberou k životu sport, práce na zahradě, procházka se psem, luxování nebo jakákoli společná aktivita. Zkuste deskové hry nebo zaveďte nový rodinný rituál, třeba krátkou vyjížďku na kolech nebo turnaj v kuželkách před večeří.

  • „Hoďte“ na něj více zodpovědnosti

    ...
    ...
    Autor: istock

    Když se dospívající jedinec včas nenaučí zdravým spánkovým návykům a také probouzet se sám, bez nátlaku, bez opakovaného buzení a nekonečného dohadování se s mámou nebo tátou, v dospělosti to bude už těžko dohánět a způsobí sám sobě řadu potíží. Užitečným řešením je proto učit ho převzít zodpovědnost i v tomto ohledu, ať začne starat se o sebe, plnit své povinnosti a také nést důsledky svých činů, prohřešků a chyb. Nevstane včas a přijde pozdě do školy? Pak to musí řešit na vlastní pěst a svými silami. Vy za něj orodovat nepůjdete.

  • Obraťte se na odborníky

    ...
    ...
    Autor: istock

    Ve kterých případech je na místě vyhledat odbornou pomoc? Pokud dospívajícímu jeho schopnost (respektive neschopnost) vylézt včas z postele zásadním způsobem začíná narušovat běžný život (chodí opakovaně pozdě na vyučování, cítí se permanentně unavený a bez energie…), zajděte společně za pediatrem, aby vyloučil případné zdravotní problémy závažnějšího rázu – to jsou poruchy spánku, úzkostná porucha, nebo dokonce deprese, špatně fungující štítná žláza a podobně.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku