Meningokoková meningitida: očkováním lze dítěti zachránit život

Meningokoková meningitida: očkováním lze dítěti zachránit život
Foto: istock
Sdílej na facebooku
15. května  2018 
 11:00
Prezentace klienta

Meningokoková infekce může postihnout kohokoliv – od kojenců po dospělé. Napadá ochranné obaly mozku a míchy, které se nazývají meningy. Je nepředvídatelná, postupuje velmi rychle a často vede až k úmrtí. Nejúčinnější ochranou proti nákaze je očkování. Jak upozorňuje Státní zdravotní ústav, pokud nebudou meningokokové vakcíny více zařazovány do očkovacích kalendářů, bude proočkovanost populace nízká a nebude možné spoléhat se na kolektivní imunitu, kdy jsou ochráněni i neočkovaní jedinci.

Chřipka to být nemusí

Meningokoková meningitida se přenáší z osoby na osobu kapénkovou infekcí, což je obzvlášť rizikové vzhledem k tomu, že někteří lidé mohou bakterii pouze šířit, aniž by se u nich infekce projevila. Pokud nemoc propukne, v prvních 4 až 8 hodinách připomíná chřipku – nemocný má horečku, pociťuje bolest hlavy, krku, nemá chuť k jídlu. Během 12 až 15 hodin se dostavuje například ztuhlost šíje, světloplachost a v poslední fázi, od 15 do 24 hodin od propuknutí, nastává zmatenost, křeče, bezvědomí, případně až úmrtí v důsledku septického šoku. Čím včasnější je lékařská pomoc a nasazení antibiotik, tím větší šance pacient má. Bohužel pro své počáteční nespecifické symptomy může být onemocnění pozdě diagnostikováno.

Případy z praxe

Jak popisuje MUDr. Hana Roháčová, Ph.D., primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce: „Ani při rychlé a včasné léčbě se nemocného nemusí podařit zachránit. Pacient, ať již dospělý nebo dítě, se do nemocnice dostává zpravidla po několika hodinách trvání nemoci v těžkém šokovém stavu.“ A doplňuje příklad z nedávné doby: „Dvouletý chlapec měl potíže od večera předchozího dne, byl vyšetřen na pohotovosti kolem půlnoci, lékaři zde konstatovali pouze horečku, ale ráno ho již matka nalezla v těžkém stavu s poruchou vědomí. V 7:40 byla zahájena léčba na našem pracovišti, ale přesto během dopoledne zemřel.“

Autor: istock

Ohrožená skupina – mladí dospělí

Obzvlášť ohroženou skupinou jsou malé děti do 4 let a dospívající či mladí dospělí ve věku 15 až 24 let, ti především vzhledem k „rizikovému“ chování, jakým je zdržování se v přelidněných prostorách (koncerty, kluby), kouření, líbání, sdílení nápojů atd. V populaci mladší 65 let je navíc v rámci skupiny adolescentů zaznamenána nejvyšší úmrtnost vyvolaná touto nemocí. Kromě toho jsou adolescenti nejčastějšími nosiči a pravděpodobně největším zdrojem infekce pro ostatní věkové skupiny.

Autor: istock

Očkování

Dle zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie SZÚ byl v roce 2017 zjištěn v České republice vzestup počtu meningitid oproti předchozímu roku: celkem 68 oproti 43. Celosvětově meningokoková meningitida postihuje ročně kolem 2,8 milionu lidí a až 90 % těchto případů je způsobeno séroskupinami, proti kterým jsou dnes již dostupné vakcíny – jeden typ vakcín pokrývá bakterie A, C, W, Y a druhý séroskupiny B. Od ledna 2018 je v ČR k dispozici další očkovací látka proti meningokokům skupiny B, která je určena především pro skupinu dospívajících, přesněji pro děti od 10 let věku a dospělé. Očkovat lze osoby v jakémkoliv věku. Primářka Hana Roháčová doporučuje poradit se s lékařem, které vakcíny by byly vhodné pro vaši rodinu. Na vakcíny přispívají pojišťovny až do výše 2500 Kč.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku