Zásady bezpečného cestování s dětmi v autě

Sdílej na facebooku
19. srpna  2019 
 00:00
Prezentace klienta

Děti s námi cestují autem téměř denně. Silnice přitom nejsou nejbezpečnějším místem, kde je můžeme vzít. Rodiče by měli udělat vše pro to, aby jim na cestách zajistili co největší bezpečí. Zde je pár tipů.


Používejte autosedačku i na krátké vzdálenosti

Téměř 70 % všech dopravních nehod se v loňském roce stalo v obci. Rodiče by proto měli své děti důkladně připoutat do autosedačky, i když se chystají jet jen pár set metrů do školy nebo školky.

Využijte všechny bezpečnostní prvky v autě

Pokud jsou v autě kotvící prvky jako isofix nebo háček na top tether, doporučujeme pořídit autosedačku, kterou lze pomocí isofixu upevnit. “Používání isofixu je jednoduché, zabraňuje rodičům, aby při poutání udělali chybu. Kvalitní autosedačky mají navíc několik bezpečnostních signalizací, které potvrdí, že je isofix a celá autosedačka upevněná správně,” uvedl produktový manažer Britax Römer Petr Horáček.

Autor: BABY DIREKT

Důkladně zkontrolujte bezpečnostní pásy

Aby bezpečnostní pásy u autosedaček všech kategorií dokonale fungovaly, nesmí být nikde překroucené. U autosedaček pro větší děti, kde se používají jen bezpečnostní pásy auta, je důležité, aby byly pásy vedeny kolem správných částí těla. Jedině tak dokážou dítě v případě nárazu ochránit. “Doporučujeme pořídit autosedačky, které mají bezpečnostní systémy jako je například Secure Guard, který zajistí, že je pás vedený správně nad pánevní kostí, nebo XP Pad, který při čelním nárazu odvádí až 30 % energie působící na krční páteř, chrání tak nejen krk ale i hrudník. Navíc změkčuje bezpečnostní pás, jízda je proto pro děti ještě komfortnější,” uvedl Horáček.

Mezi nejbezpečnější autosedačky na trhu pro kategorii 15 až 36 Kg patří například Britax Römer Kidfix III S, která má všechny výše uvedené bezpečnostní prvky a navíc je díky svému ergonomickému tvaru jednou z nejpohodlnějších dětských autosedaček.

Pozor na volně ležící předměty

Během jízdy a to, jak s dítětem nebo bez něj, by v autě neměly být žádné volně ležící předměty. Nejkritičtějším místem je pak poklop nad kufrem auta, při nárazu se i věci zdánlivě bezpečné mohou proměnit v život ohrožující předměty. “Doporučujeme pořídit organizér do auta, který dokáže pojmout spoustu drobností,” poradil expert.

Autor: BABY DIREKT

Zvolte správnou velikost autosedačky

Ukazatelem pro výměnu autosedačky za větší nejsou přečuhující nohy, ale poloha hlavy. Ta nesmí přesahovat hlavovou opěrku. Ramena musí být pod hlavovou opěrkou, neměla by se jí ani dotýkat. Je vhodné pořídit autosedačku přesně pro danou výšku a váhu dítěte, jedině tak se dokáže dokonale přizpůsobit.

Pozor na bundu

“Cestování v autosedačce v bundě je velmi nebezpečné, kvůli bundě totiž nikdy nedotáhnete pásy tak, jak by bylo potřeba. Dítě při nárazu z autosedačky vyklouzne,” varuje Horáček. Doporučuje děti vždy vysvléknout a přikrýt raději dekou, nebo pořídit zimní vložku, která děti nebude studit. 


Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku