Jaká vyšetření čekají nastávající maminky?

Jaká vyšetření čekají nastávající maminky?
Foto: Oborová zdravotní pojišťovna
Sdílej na facebooku
24. září  2019 
 00:00
Prezentace klienta

Kolem šestého týdne začíná miminku bít srdce. V tu dobu už nejspíš pár dnů tušíte, že na to zanedlouho budete dva. Volně prodejný těhotenský test vám to nejspíš potvrdil už někdy minulý týden. A jaká další vyšetření vás během následujících měsíců čekají?

1.-12. týden, I. trimestr

V prvním trimestru lékař zjišťuje rizika spojená s aktuálním zdravotním stavem a genetickými predispozicemi. Také vydá těhotenskou průkazku. Důležitou součástí je i tzv. vyšetření v I. trimestru, které se zaměřuje na anatomické odchylky nebo chromozomálních vady plodu, zejména na odhalení rizika Downova syndromu. Vyšetření je neinvazivní, nebolí. Není hrazené z veřejného zdravotního pojištění, pokud jste ale klientkou Oborové zdravotní pojišťovny, ta vám při vystavení těhotenské průkazky připíše 500 kreditů, za které si můžete vybrat z různých příspěvků, včetně úhrady prvotrimestrálního vyšetření

20. týden, polovina II. trimestru

Kolem 20. týdne čeká miminko vyšetření ultrazvukem. Zjišťuje se, jak roste, jestli to bude holka nebo kluk. Je to nejzásadnější vyšetření během celého těhotenství.

24. týden, po II. trimestru

Po ukončení druhého trimestru jsou na řadě další krevní testy. Zjišťují případné poruchy krvetvorby, závažné infekce nebo problémy ve vývoji.

26. týden

Maminka absolvuje vyšetření těhotenské cukrovky. Vyšetření může být i dřívější a může se i opakovat. Pokud lékař cukrovku potvrdí, díky OZP můžete využít program diaBetty, tedy sledování hladiny cukru v krvi přes internet, což vám ušetří spoustu návštěv u lékaře, času a nervů.

27. týden, přelom II. a III. trimestru

Lékař vám krevním testem ověří množství protilátek v krvi a také to, jak jste na tom s množstvím červených krvinek, tedy s případnou chudokrevností.

Před porodem

Před porodem je na řadě vyšetření infekce v porodních cestách. Je velmi důležité, protože streptokoky mohou být příčinou předčasného porodu a navíc by infekce mohla ohrozit i novorozeně.

Už se to blíží

Frekvence návštěv u lékaře roste s blížícím se porodem. Od 36. týdne maminky chodí na kontrolu jednou týdně, a to už přímo do porodnice. Na monitory, cervix skóre a další ukazatele, které signalizují blížící se porod.

Máme miminko!

Gratulujeme! Zbývá dodat, že děti automaticky dědí zdravotní pojišťovnu své matky. Děťátko byste měla u zdravotní pojišťovny zaregistrovat hned, jak dostane rodné číslo. Například v Oborové zdravotní pojišťovně to jde udělat online z mobilního telefonu. Kryté jsou ale samozřejmě všechny výdaje na nutnou lékařskou péči už od narození, nejen od chvíle, kdy miminko k pojištění přihlásíte.

K nultým narozeninám dává Oborová zdravotní pojišťovna miminkám do prvních dnů života 1 000 kreditů. Ty je možné využít na příspěvek na nákup nebo zapůjčení monitoru dechu, chůvičky, odsávačky, na úhradu nadstandardního pokoje nebo třeba poporodních vložek; 1 000 kreditů také spolehlivě pokryje náklady na nepovinná očkování miminka.

A pokud chcete všechny výhody klientů Oborové zdravotní pojišťovny, pojistěte u ní své zdraví online a ani ne za minutku na www.chcidoozp.cz

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku