Aby vaše děťátko dobře spalo

Aby vaše děťátko dobře spalo
Aby vaše děťátko dobře spalo
Foto: Pampers
Sdílej na facebooku
14. února  2019 
 00:00
Prezentace klienta

Máte doma čerstvě narozené miminko? Pak jistě víte, jak důležité je, aby se klidně a kvalitně vyspalo. Souvisí to také s dostatečnou relaxací a kvalitou spánku ostatních členů rodiny. Mnoho rodičů se ptá, jak to udělat, aby miminko dobře spalo. Proto ve spolupráci s neonatoložkou a moderátorkou Soňou Šulákovou přinášíme zajímavé postřehy, rady a možnosti, které se rodičům v dnešní době nabízejí.

Správné spánkové návyky do budoucna je třeba nastavovat od útlého věku. Děťátko s vámi s velkou pravděpodobností zatím spí v ložnici nebo dokonce přímo ve vaší posteli. Je však důležité, aby se naučilo usínat samo. Dobrou přípravou je spánek během dne, kdy jej můžete zvykat na spaní na různých místech a za různých podmínek.

„Zajímavé je, že v dnešní době opravdu přibývá poruch spánku u kojenců i batolat. Je to tím, že nechceme dítě příliš omezovat a přizpůsobujeme se jeho potřebám. Také přibývá neúplných rodin a pracovně vytížených rodičů, kteří na uspávání nemají dost času,” říká doktorka Soňa Šuláková.  „Jak zařídit, aby se z vašeho malého andílka, kterému snesete modré z nebe, nestal za soumraku malý tyran? Děti určitě potřebují spánkové rituály a dokonce je i doporučováno,  aby do určitého věku sdílely jednu místnost na spaní s rodiči. Záleží jenom na nich, co všechno jsou ochotni pro usnutí svých dětí udělat. Je důležité si jen uvědomit, že tyhle činnosti bude následně nutné zvládnout každý večer,” doplňuje.

Aby vaše děťátko dobře spalo
Aby vaše děťátko dobře spalo
Autor: Pampers

Dítě potřebuje rozhodného rodiče, který je miminku neustále na blízku

Uspávací rituály mohou být různé – např. plenka u pravého ouška, medvídci v ruce, postýlka obložená plyšáky nebo pohádka o perníkové chaloupce,  dvakrát napít a dost. Obecně má na uspávací rituál navazovat pocit uklidnění, ve kterém je obsažena informace, že bude následovat spánek.

Miminko musíte také před spaním správně zklidnit. Stejně jako my dospělí, potřebuje před usnutím čas na relaxaci a uvolnění, při kterém se na spánek připraví. Důležité je dodržování pravidelného režimu. Je třeba nezapomínat na kouzelnou moc dotyku.

K tomu Soňa Šuláková poznamenává: „Dítě potřebuje cítit jistotu. Rozhodného rodiče, který je miminku neustále na blízku a dopřeje mu skrýš. Představte si, že devět měsíců žijete ve stísněném prostoru a pak se najednou ocitnete na velkém prostranství. Velká volnost dokáže “přetížit.” Děti milují rodičovskou náruč, pelíšky, nošení v šátku nebo v klokaní kapse. A taky postýlku, která je tak akorát. Dovnitř můžete dát speciální hnízdo, které zmenší okolní prostor a imituje malý prostor v děloze.”

Aby vaše děťátko dobře spalo
Aby vaše děťátko dobře spalo
Autor: Pampers

Přebalování na noc? Je důležité, aby zvolená plenka vydržela skutečně celou noc

Další otázkou, která maminky často trápí, je přebalování. Je potřeba si k této činnosti najít nejen grif, ale i svůj vlastní vztah. Tak, aby se pro vás přebalování stalo další příležitostí pro jemný dotyk a projev vaší milující péče. Kojenci spí v průměru 15 až 19 hodin denně.

Abyste měli klidnou noc, je potřeba, aby se miminko cítilo komfortně. Je důležité ho přebalit vždy před kojením. Pak mu dejte  čistou plenku před uložením do postýlky a další čistou plenku, až se probudí. Plenka pojme veškerou vlhkost, dítě bude mít klidnější a hlubší spánek a ještě předejdete opruzení zadečku.

Věděli jste, že vaše miminko se ve spánku přetáčí a pohybuje dvakrát více než dospělý? Celá noc je pro děťátko plná aktivity. Tak se může snadno stát, že z vlhké naplněné plínky prosákne tekutina, která naruší jeho klidný spánek. Na trhu přitom existují výrobky se speciální vrstvou vhodnou právě pro dobu spánku, jež pomáhá absorbovat tekutinu velmi rychle.

Podle Soni Šulákové je pro spokojený noční spánek novorozenců i rodičů důležité, aby zvolená plenka skutečně vydržela celou noc.

Tato unikátní vlastnost, která je k dispozici pouze u plenek Pampers, dokáže vašemu miminku zajistit pohodlí po celou noc. Díky jediné plence Pampers Active Baby tak vaše děťátko může prospat celou klidnou noc bez narušení spánku.

Ke spánku dětí by se dalo napsat mnohem více. Věříme, že jste se v našem článku, kde jsme vybrali některé základní poznatky a postřehy odborníka, inspirovali, nalezli odpovědi na některé svoje otázky a že klidný spánek vašeho miminka přispěje k rodinné pohodě u vás doma.

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku